За втори път нашето проучване показва едно и също. Въпреки

...
За втори път нашето проучване показва едно и също. Въпреки
Коментари Харесай

Овче сирене с краве мляко: Потребители в спор с млекопреработватели и БАБХ след проучване

„ За повторно нашето изследване демонстрира едно и също. Въпреки огромната реклама, която имат избрани марки, качеството не дава отговор на етикета. Най-вече със суровината. Ние отделяме внимание и на качеството като значим съставен елемент “, изясни в предаването „ Тази заран “ Андрей Велчев, ръководител на съдружие „ За налична и качествена храна “.

„ Десетте продукта, които изследвахме, демонстрираха наличие на по-некачествената суровина – краве мляко вместо оповестеното 100% овче. В някои артикули над 50% е кравето мляко. Тестовете са повторени, откакто преди през месец май направихме с пет продукта, от които единствено един отговаряше 100% на оповестеното наличие, единствено един имаше 100% овча суровина “, добави той.

Те описа за метода на приготвянето му

Велчев посочи, че са получени сигнали от хора, които са прибягнали до овчето сирене поради лекарски наставления и алергии, които имат към други млечни артикули.

„ Млякото е алерген единствено по себе си. Важното е, че някои си купуват овче, защото кравето мляко провокира алергични реакции при някои консуматори “, посочи Андрей Велчев.

Резултатите от изследването са изпратени до Българската организация за сигурност на храните и Комисията за отбрана на потребителите. Изследването е направено в сертифицирана лаборатория с 98 офиса в Европа и над 1200 чиновници.

Според него продуктите са били закупени на инцидентен принцип от хранителни вериги и са били предоставени по канален ред на лабораторията и са били съхранявани, както законът изисква.

„ Резултатите не могат да са насочна точка за реакция на контролния орган, тъй като има правила за формален надзор, който се прави по отношение на законодателството. При нас няма информация по какъв начин са взети пробите, от кого са взети, по какъв начин са съхранявани, каква е поръчката към лабораторията. Лабораторният разбор има непълни протоколи “, акцентира доктор Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ.

„ В протокола само е ясно дали се открива съществуване на козе, овче или краве мляко, само че няма цифра. По никакъв метод не можем да разберем какво е количеството, какъв е процентът или в какви единици е изпитването. Другото нещо – лабораторията е акредитирана, само че пробите са изпитани посредством PCR. Това е полуколичествен способ, който не дава изясненост какъв е процентът. Ние би трябвало да вземем проби, откакто получим публично информация кои са производителите, от кои партиди са пробите. Ние би трябвало да вземем нови проби, с цел да дават отговор на закона “, добави тя.

„ Андрей Велчев не изпрати протоколите на Асоциацията на българските млекопроизводители. Това ми наподобява на оклеветяване на един отрасъл. Има законов ред за метода на взимане на проби – взимат се 5 проби с представители на БАБХ. Ако искаше господин Велчев с асоциацията да вземе проби, с цел да бъдат законни те. Не е ли редно потребителските организации да се свържат, а не първо да хвърлят бомбата “, разяснява Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на българските млекопроизводители.

„ По правилник е позволен до 1%. Използват се закваски. Те не са от овче мляко. По метода на изкупуване по какъв начин ще хванете 1,5% или 2% в случай, че тестванията, които се вършат на входящ надзор дават акуратност над 5%. Не можем да разясняваме нещо, което не знаем, не сме участвали на пробите, контролният орган не е участвал при взимането. Ако има 5% добавка на краве мляко или чуждовидово мляко в овчето, прави 20% отражение в сиренето “, добави Заров.

Андрей Велчев е безапелационен, че проучването в лабораторията е посочило сред 20 и 50% краве мляко в овчето сирене.

Според него по първия разбор на сдружението „ За налична и качествена храна “ Комисията за на конкуренцията се е самосезирала и е разкрила произвеждане.

Проверката е по отношение на производството и разпространяването на артикули в комерсиалната мрежа

„ Комисия за защита на конкуренцията не е споделила, че има нарушавания. Нека да сме правилни и да не плашим потребителите. Открито е произвеждане - това не значи, че е удостоверила “, настоя ръководителят на Асоциацията на българските млекопроизводители Димитър Заров.

От БАБХ ще извършат инспекция, откакто получат цялостна информация от сдружението „ За налична и качествена храна “ и видят анализационните протоколи, с цел да може по-късно да се направи съпоставяне. Продуктите ще бъдат изпратени в лаборатория, която прави изпитване по метода в регламента, посочи зам.-директорът на БАБХ доктор Галя Викьова.

Анкетата на bTV в приложението Holler демонстрира, че 62,1% от гласувалите правят оценка отрицателно качеството на българското сирене. 22,8% - позитивно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР