За втора поредна година Серхио Перес спечели квалификацията преди надпреварата

...
За втора поредна година Серхио Перес спечели квалификацията преди надпреварата
Коментари Харесай

Перес с втори пореден полпозишън в Саудитска Арабия, Верстапен стартира 15-ти в Джеда

За втора поредна година Серхио Перес завоюва квалификацията преди конкуренцията за Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1, в която неговият съотборник Макс Верстапен даже не взе участие в заключителната фаза на сесията за място.

Освен втори полпозишън в Джеда за Перес това е и общо вторият полпозишън в кариерата. Мексиканецът стигна до него с обиколка от 1:28.265 и задатък от 0.115 секунди пред втория – Шарл Леклер. Монегаскът обаче няма да може да заеме своето място на първата редица на следващия ден поради наказването от 10 места, което му бе обещано за потреблението на третата контролна електроника от началото на годината.
 Ето по какъв начин Леклер ще се опита да превъзмогне наказването си в Саудитска Арабия Ето по какъв начин Леклер ще се опита да превъзмогне наказването си в Саудитска Арабия
Вместо водача на Ферари на първия ред ще се подреди двукратният международен първенец Фернандо Алонсо, който бе с 0.465 по-бавен от Перес. За испанския играч на Астън Мартин това е едвам втори старт от първата редица за последните 10 години. Другият подобен случай бе в Канада предишния юни, когато обаче квалификацията бе на мокро, а не на изсъхнало както в Джеда през днешния ден.

Втората редица на старторавата решетка на следващия ден ще поделят Джордж Ръсел и Карлос Сайнц, а на третата ще бъдат Ланс Строл и Естебан Окон. Седми и осми ще започват Люис Хамилтън и Оскар Пиастри, а най-бавен в третата фаза на квалификацията бе Пиер Гасли, който ще потегли 9-ти на следващия ден. Десети на стартовата решетка ще бъде Нико Хюлкенберг, а на 11-та позиция ще застане Гуаню Джоу, който ще подели шести ред с санкции Леклер.

Хюлкенберг и Джоу бяха двамата от водачите, които завършиха присъединяване си в сесията за място след нейната втора фаза. В нея огромната жертва бе Верстапен, който не съумя да запише конкурентна обиколка поради строшаване на полуоската на неговия болид. Така нидерландецът остана едвам 15-ти на стартовата решетка за утрешната Гран При на Саудитска Арабия.

Освен международния първенец, Хюлкенберг и Джоу отстранени след втората част на квалификацията бяха още Кевин Магнусен и Валтери Ботас, които ще започват надлежно 13-ти и 14-ти.

Аут след първата фаза на квалификацията бяха Юки Цунода, Алекс Албон, Ник де Врийс, Ландо Норис и Логан Сарджънт. Американският водач на Уилямс записа време, което щеше да го класира измежду първите 15 в самото начало на сесията, само че то бе изтрито поради скъсяването на пистата в последните метри преди финалната линия.

При втория си опит Сарджънт се завъртя на завои 22 и 23, след което се върна на пистата за трета офанзива на втората фаза, само че бе прекомерно нападателен на изхода от втория завой и се удари в стената, чупейки задното ляво окачване на своя болид. Подобна вреда имаше и за Норис, който се удари във вътрешната стена на посления завой, чупейки кормилната щанга на болида си. Британецът стори това още преди средата на сесията и се прибра в бокса, само че механиците на Макларън не съумяха да поправят колата му задоволително бързо и той не се върна на пистата преди приключването на 18-те минути, класирайки се 19-ти.

Надпреварата за Гран При на Саудитска Арабия, втори кръг за сезон 2023 във Формула 1, започва на следващия ден в 19:00 часа българско време и ще може да бъде следена онлайн със Sportal.bg .

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР