За втора поредна година България се изкачва в класацията на

...
За втора поредна година България се изкачва в класацията на
Коментари Харесай

България се изкачи в класирането на Репортери без граници, но не се подобри

За втора поредна година България се изкачва в класацията на " Репортери без граници " (RSF) за независимост на медиите. Според оповестения на 3 май, Международния ден на свободата на медиите, показател от интернационалната неправителствена организация страната заема 71 място, или 20 места по-нагоре от мястото, на което беше класирана през 2022 година. В продължение години България беше " черната овца " в Европейския съюз във връзка с свободата на медиите. " Въпреки че България се е повишила с 20 места, резултатът се е подобрил доста по-малко. Трябва също по този начин да се вземе поради, че България е в диапазон на резултатите с доста дребни разлики сред страните, който заради тази причина е зона, склонна към съмнения ", изясни Павол Шалай, началник на Бюрото на Европейския съюз и Балканите на RSF.

За втора поредна година България се изкачва в класацията на " Репортери без граници " (RSF) за независимост на медиите. Според оповестения на 3 май, Международния ден на свободата на медиите, показател от интернационалната неправителствена организация страната заема 71 място, или 20 места по-нагоре от мястото, на което беше класирана през 2022 година. В продължение години България беше " черната овца " в Европейския съюз във връзка с свободата на медиите.

" Въпреки че България се е повишила с 20 места, резултатът се е подобрил доста по-малко. Трябва също по този начин да се вземе поради, че България е в диапазон на резултатите с доста дребни разлики сред страните, който заради тази причина е зона, склонна към съмнения ", изясни Павол Шалай, началник на Бюрото на Европейския съюз и Балканите на RSF.

Ако предходната година зад България беше Гърция, главно поради убийството на телевизионния проверяващ публицист Йоргос Караивас, то тази година след нея е и Малта. Проблемите с медиите в островната страна станаха ясно забележими след убийството на журналистката Дафне Галиция през 2017 година На челно място в класацията е Норвегия, а на последно - Северна Корея.

" Подобрението на политическия индикатор отразява обстоятелството, че през по-голямата част от 2022 година страната е ръководена от държавното управление на Петков, което като цяло се преглежда като уважаващо свободата на печата и ограничаващо опитите за интервенция в нея. Годините на Борисов бяха пагубни за публицистиката ", разяснява още Шалай, акцентирайки върху обстоятелството, че управляващите не са съумели да " подхващат систематични ограничения за възстановяване на свободата на печата и публицистите постоянно са обект на набези от страна на някои политически партии, изключително от " Възраждане ".
Реклама
Шалай обръща внимание на обстоятелството, че " някои високопоставени прокурори, вместо да пазят публицистите и редовно да преследват закононарушенията против тях, те им оказват напън ", визирайки скорошните дейности на прокуратурата, ориентирани против " Димитър Стоянов, чиито източници са заплашвани ". Ден по-рано друга интернационална организация за отбрана свободата на словото - International Press Institute, излезе с по случая, разяснявайки и против публицисти от уеб страниците " Биволъ " и " Бърд ", заведени поради техни изявления за " Капитан Андреево ".

Повишената оценка на сигурността може да се изясни с по-малкия брой закани против публицисти.
Невярна информация, агитация, изкуствен интелект
" Индексът за 2023 година откроява бързите резултати, които погрешното наличие в цифровата екосистема оказва върху свободата на печата ", оповестяват от RSF, като в ⅔ от страните, обект на наблюдаване, множеството от респондентите оповестяват, че политиците в техните страни постоянно или редовно вземат участие в масирани акции за дезинформация или агитация. " Разликата се размива сред същинско и подправено, действително и изкуствено, обстоятелства и измислици, което заплашва правото на информация ", оповестяват от организацията, която отбелязва още, че " забележителното развиване на изкуствения разсъдък нанася спомагателен безпорядък на на медийния свят ".

" Въпреки тези тревожни проблеми разликите в класирането на страните - членки на Европейски Съюз, понижиха доста. Два пъти повече са членовете на Европейски Съюз, които са се издигнали в класацията, в сравнение с са намалели. В същото време Европейският съюз разисква невиждано законодателство, което ще откри обща независимост на печата ", написа още в отчета.
Реклама
Войната в Украйна задълбочава рецесиите, като Русия (заемаща 164 място, девет места по-надолу) е разгърнала пропагандата си. " За рекордно малко време Москва

сътвори нов медиен боеприпас, отдаден на разпространяването на кремълска пропагандата в окупираните територии в Южна Украйна, като в това време предприе по-силни от всяка строги ограничения против последните останали самостоятелни съветски медии, които бяха неразрешени, блокирани и/или оповестени за " задгранични сътрудници ", споделя от " Репортери без граници "
International Press Institute: Води се акция за обществена дискредитация на публицисти от " Бивол " Във връзка със средата, в която работят българските публицисти, IPI (Международния медиен институт) напълно неотдавна излезе с позиция, че проверяващата публицистика в България е под непрекъснати удари от властта, а проверяващите съумяват да притискат публицистите посредством разнообразни начини още веднъж директно или индиректно през страната. Според на IPI българската самостоятелна публицистика, която следи корупционните практики сред страната и проведени незаконни групи, е атакувана от страна на българската прокуратурата и основния прокурор Иван Гешев с опити за обществена дискредитация.Конкретният мотив за изказванията е обстановката от последните седмици с двете платформи за проверяваща публицистика - Bivol.bg и BIRD.bg. Трима от публицистите, които работят там - Николай Марченко, Димитър Стоянов и Атанас Чобанов, са засипани с няколко правосъдни каузи за клюка, заведени от " близки на обвинен необут на проведената престъпност, а дружно с това са атакувани посредством умишленото и обществено откриване на журналистически източник от страна на Софийската прокуратура и акция за дискредитация на основния прокурор на България Иван Гешев ". Това се случи посредством изнасянето на съмнителни данни по време на брифинг на прокуратурата преди няколко седмици с присъединяване на Иван Гешев.За да се стигне до тази обстановка, BIRD и Bivol вършат няколко следствия за контрола на прекосяването на артикули и възможна контрабанда на граничния пункт " Капитан Андреево ". Две лица са предмет на следствията - Христофорос Аманатидис (Таки) и Размиг Чакърян (Ами), за които съгласно IPI се твърди, че " са взели участие в монополизиране на границата и преминаващите артикули, както и подкупи, свързани с прикриването на убийството на търсената криптокралица Ружа Игнатова ".Според IPI, а и съгласно АЕЖ (Асоциация на европейските журналисти), делата против българските публицисти са от вида SLAPP (дела шамари), които имат за цел потреблението на подвластната правосъдна система за приглушаване на журналистически следствия и на практика заплашването на публицистите. Организациите подчертават, че самите опити на Гешев да взе участие в събитията и да дискредитира Стоянов и Чобанов би трябвало незабавно да бъдат спрени. Обвиненията към публицистите потвърждават, че като цяло медийната среда в България се намира в неприятно положение, а медийната независимост е незначителна. Свързани публикации Студенти и преподаватели ще имат специфичен достъп до " Капитал " 27 април 2023, 06:59 Делата-шамари в България - първи опит за преглед и разбор 25 април 2023, 16:35 Дали да има държавно управление с ГЕРБ е чак третият въпрос 13 април 2023, 11:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР