За втора година отказваме да заверим годишния финансов отчет на

...
За втора година отказваме да заверим годишния финансов отчет на
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Открихме несъответствия за милиони в отчетите на СУ



За втора година отхвърляме да заверим годишния финансов доклад на СУ „ Св. Климент Охридски “. Данните в него не дават действителна визия за финансовото положение на университета. Това сподели ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на БТВ.

„ Към момента установяваме, че има противоречие на данните, които се показват в доклада, салдото и оборота на СУ с систематизираните данни на останалите факултети. Едната категория активи е за разминаване сред 4 млн. лв. за компютрите в университета, а другия за към 7 млн. лв. сред наличните активи и счетоводните данни на вуза “, разкри той.

Преди дни Сметната палата отхвърли да завери финансовият доклад на Софийския университет за 2016 година, защото не давал вярна и почтена визия за финансовото положение и имуществото на вуза.

„ Университетът би трябвало да извърши инспекция, с цел да откри дали това са счетоводни неточности или липси”, разясни Цветков.

При разплащанията на университета също има нарушавания. „ Имало е трайна процедура служебните задатъци да се изплащат в брой, а не по банка. Разплащането за артикули, депозитите за тръжни процедури и други също са били в брой”, съобщи ръководителят на Сметната палата.

При инспекция на одитния орган стана ясно, че в президентската акция на Румен Радев има нарушавания. Тогава инициативният комитет е траял да събира пари и след приключването на акцията. Финалната сума е към 77 хиляди лева „ Това демонстрира пропуск в законодателството”, счита Цветков.

По думите на Цветков за част от инвитро процедурите има показани фактури, само че не и медицински документи, с които да се удостовери, че те са осъществени изобщо и в цялостен размер. „ Финансирани са и лечебни заведения, които не дават отговор за критериите за успеваемост”, разясни Цветков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР