За всички са известни тежките негативни ефекти на алкохола върху

...
За всички са известни тежките негативни ефекти на алкохола върху
Коментари Харесай

Какви са етапите на пиянството

За всички са известни тежките отрицателни резултати на алкохола върху разсъдъка и здравето на човек, когато с него се прекалява. Алкохолната взаимозависимост е измежду най-тежките и сложни за лекуване, само че за благополучие множеството хора пият умерено - една чаша вино с вечерята или пък единствено с мотив.

Учените към момента търсят безапелационен отговор на въпроса дали и умереното пиянство има продължително отрицателно въздействие върху здравето ни.

Но какво става с мозъка ни, когато пием и алкохолът доближи до него посредством кръвта? Ето кои са стадиите на пиянството.

Еуфория. В самото начало алкохолът провокира освобождение на допамин, което провокира наслаждение. На този стадий усещаме разпределяне, само че и едвам видимо замъгляване на разсъдъка и паметта.
 Снимка 440565

Депресия, дезориентация и загуба на паметта. Когато алкохолът в кръвта доближи стойност 0,05 (или 0,05 грама алкохол на 100 мл кръв), еуфорията минава в меланхолия. Най-общо алкохолът се счита за депресант, макар резултатите на възбуденост в някои от стадиите на напиването.

Възбуда. Когато концентрацията на алкохола в кръвта доближи равнища 0,09 - 0,25, към този момент се смята, че сме интоксикирани. Алкохолът оказва въздействие върху тилния, темпоралния и фронталния лоб на мозъка и се появява замъглено зрение, завалена тирада и влошен слух, както и загуба на надзор.

Париеталният лоб е виновен за обработката на сетивната информация и под действието на алкохола умеенето ни да се движим се утежнява, а времето за реакция се забавя.
 Снимка 440566

Объркване. То настава при централизация 0,18 - 0,3 и е обвързвано с дребния мозък, който не съумява да се оправи с координацията. Имаме потребност от помощ, с цел да вървим или даже просто да стоим на краката си.

На този стадий постоянно срещани са " белите петна " в паметта - не можем да си спомним какви сме ги правили, когато сме били пияни, защото е наранена региона от мозъка, виновна за основаването на нови мемоари - хипокампусът.

Ступор. Алкохолното натравяне може да настъпи при концентрации на алкохол в кръвта от 0,25 до 0,4. При това са тежко наранени всички умствени, физически и сетивни функционалности и рискът от задушаване и пострадвания е огромен.

Кома. Може да възникне при централизация 0,35, като резултат от влошено дишане и кръвообращение, рефлекси и двигателни качества.

Смърт. Може да настъпи при централизация 0,45, заради отравяне с алкохол и некадърност на мозъка да управлява жизненоважните физически функционалности на тялото.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР