За времето от откриване на предизборна кампания за избори за

...
За времето от откриване на предизборна кампания за избори за
Коментари Харесай

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

З а времето от разкриване на предизборна акция за избори за народни представители до привикване на новоизбраното Народно заседание да не се организират постоянни пленарни съвещания и съвещания на комисиите.

В този случай периодите по този устав стопират да текат, като се изключи периодите за писмени отговори в парламентарния надзор.

Това гласоподаваха депутатите с признатите на второ четене промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание.  

Депутатите отхвърлиха публицистично предложение на „ Българска социалистическа партия за България “ за осъществяване, с изключение на на писмен, и на вербален парламентарен надзор по време на акция.

Предложението бе направено от Мая Димитрова и беше отхвърлено с 63 гласа „ за “, 94 – „ срещу “ и 56 – „ въздържал се “.

Другото отхвърлено публицистично предложение беше на Цвета Рангелова от „ Възраждане “. То предвиждаше Народното събрание да взема решение дали да заседава по време на предизборна акция. 

Депутатите поддържаха промените в правилника, свързани с възнагражденията на народните представители и предлагането, с което категорично се регламентира да няма двойни заплати.

Приетите текстове плануват възнагражденията да се начисляват от деня на полагане на клетва от народните представители до деня, предшестващ деня на полагането на клетва на народните представители, определени в идващото Народно заседание.

При предварително преустановяване на пълномощията на депутат възнаграждението се дължи до датата на постановяване на решението на органа. Текстовете плануват възнагражденията да се начисляват от датата на избирането на народните представители на съответните длъжности и за членове на комисии.

Предвидено е още

министри, определени за народни представители в последващо Народно заседание, да заявяват от кой държавен орган желаят да получават полагащото им се заплащане за интервала до избор на нов Министерски съвет.

Депутатите одобриха още текст, съгласно който основният секретар на Народното събрание да може да реализира неотложни административни функционалности на ръководителя на Народното събрание. 

В рамките на дебата Петър Петров от „ Възраждане “ насочи рецензии, че измененията се гледат в пленарна зала без да са изтекли 72 часа от съвещанието на правната комисия. Според него измененията в правилника е трябвало да се гледат не от правната, а от краткотрайна комисия, формирана на паритетен принцип. Петров дефинира измененията в правилника като опит да се суспендират последните промени в Конституцията, с които бе признато Народното събрание да не прекъсва своята работа. Колегата му Цвета Рангелова попита належащо ли е да се прави такова изменение в правилника, което било и противоконституционно. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС разяснява, че измененията в Конституцията са били направени поради злоупотребата с власт, която са направили служебните държавни управления, назначени от президента Румен Радев. Това изменение, което направихме с въвеждане на правилото на непрекъсваемост на законодателната власт, има цел да възпира служебното държавно управление от корист, то да знае, че има настоящо Народно заседание, въпреки и не заседаващо, което може да заседава, с цел да спре някоя непремерена негова стъпка. Чолаков разяснява, че с измененията в правилника Народното събрание излиза във почивка, което, по думите му, е добър политически знак. Най-нормално е по време на акция Народното събрание да излиза във почивка, добави Чолаков. 

Гроздан Караджов от „ ИТН “ дефинира измененията в правилника като опит за смяна на Конституцията през правилника на Народното събрание. 

Корнелия Нинова съобщи, че е правилно, че повода да се изиска надзор върху служебните кабинети са злоупотребите на служебните кабинети на президента Радев. ГЕРБ желае, когато длъжностен кабинет се назначава от президента Радев, да има надзор, само че когато длъжностен кабинет се назначава от Борисов – да няма надзор. Парламентът да почива. Позовават се на това, че постоянно преди избори сме излизали във почивка, постоянно преди смяната на Конституцията, която споделя, че Народното събрание продължава да работи, тъй като преди този момент президентът с декрет насрочва избори, разпуска Народното събрание и назначава длъжностен кабинет. Каква е разликата - разликата е, че скачахте против служебните кабинети на президента Радев, само че в този момент би трябвало да покриете служебния кабинет на Борисов, за който също в тези дни получихме доказателства, че е политически и партиен, добави Нинова. Нинова бе безапелационна, че с всички дейности до момента в допълнение " се налива вода в мелницата " на разпада на държавността.

Представителите на Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ не направиха изявления. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР