За влизане в НАТО заговоря за първи път Соломон Паси,

...
За влизане в НАТО заговоря за първи път Соломон Паси,
Коментари Харесай

България чества 20 години в НАТО

За влизане в НАТО заговоря за първи път Соломон Паси, тогава народен представител във Великото национално заседание, през 1990 година И макар че концепцията наподобява екзотично, несъмнено е прозорлива. Трябва да минат няколко години, когато през 1994 година американският президент Бил Клинтън и съветският Борис Елцин организират преписка, след която пътят на Източна Европа към НАТО е отворен.

" Като имам поради законите на здравия разсъдък, позволете ми, господине председателю, да се обърна към държавното управление със следното запитване. Уважаеми господин министър-председателю, какви са вероятностите, тъй като България да се причисли към военната или политическата организация на НАТО, като вероятно, по двойственост това, се дистанцира от Варшавския контракт? ", споделя Соломон Паси.

СоломонПаси

" Господинпредседателю, госпожи и господа, народни представители, желая просто да ви уведомя, че мнението на господин Паси е негово, не е съветвано и не показва мнението на Съюза на демократичните сили към днешна дата. Убеден съм, и всички споделят това, че до момента в който съществува Варшавският контракт, изискванията на неговата промяна и превъзмогване, ние сме заинтригувани да запазим салдото, който той предлага ", получава отговор.

Погледът обратно демонстрира, че и тогава, както и в този момент, опасенията, свързани с НАТО, са за замесване във военни дейности - в случай че ясно заявим позиция, ще се окажем нечии врагове. Точно около войната в Косово Българска социалистическа партия твърдо застава срещу поддръжка за НАТО, а Съюз на демократичните сили е „ за “ приемането ни в Алианса.

Официалното влизане в НАТО се случва по време на ръководството на Национална движение „Симеон Втори", когато министър председател е Симеон Сакскобургготски. Той връчва пръв ратификационните документи, а след него по азбучен ред министър председателите на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. Съединени американски щати са депозитар на Северноатлантическия контракт и от момента на предаването на ратификациите на Държавния департамент седемте страни стават пълноправни членове на Алианса. Сакскобургготски единствен от всичките седем министър председатели загатва по време на формалната гала във Вашингтон, че разширението на НАТО няма по никакъв метод за цел Русия да бъде обкръжена.

Дни преди този момент, на 18 март 2004 година, българското Народно заседание гласоподава ратификацията на Северноатлантическия контракт с 226 гласа " за " и четири " срещу ". Законът е оповестен и в Държавен вестник, след което влиза в действие.

България е поканена да стартира диалози за присъединение към Алианса на 21 ноември 2002 година. С писмо от министъра на външните работи Соломон Паси до генералния секретар на НАТО от 17 март 2003 година държавното управление удостоверява публично желанието и готовността на България да се причисли към Алианса.

На 26 март 2003 година непрекъснатите представители на страните членки подписват в Брюксел протокол за присъединението на България. Документът е допълнение към Северноатлантическия контракт, което разрешава присъединението на България и уголемява териториалния му обсег.

Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, изключително във връзка с Черноморския район и Източния фланг. Приемането на бойна група на НАТО на наша територия, приносът ни към задачата КФОР и задачата на НАТО в Ирак, както и поддръжката ни за Украйна, са доказателство за ангажираността на страната ни.

В момента България е член на най-голямата отбранителна организация в света, в която членуват 32 страни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР