За Великобритания смъртта на кралица Елизабет II е повратен момент

...
За Великобритания смъртта на кралица Елизабет II е повратен момент
Коментари Харесай

Как се промени британската икономика при Кралица Елизабет II?

За Англия гибелта на кралица Елизабет II е преломен миг в историята на страната. Засега кралицата ще продължи да участва в всекидневието на британците – нейният облик е съвсем на всички места. Това обаче напълно скоро ще се промени. Това е комплициран развой, който ще отнеме години, предава DPA. 

Откакто се възкачва на престола през 1952 година, английската кралица е най-известната жена в света. Портретът ѝ украсява пощенски марки, монети и банкноти, а буквите ѝ са на пощенски кутии, униформи и държавни табели в цялата страна.

Кралският  монограм  е неповторим за всеки ръководещ монарх и се състои от неговото име и купа. Среща се върху държавни здания, униформи, кралски или държавни документи и кралски предмети. Сега, когато кралицата умря и Чарлз е новият крал, ER може да бъде сменен от CR. В този случай буквата " R " значи латинската дума " Regina " ( " кралица " ), само че може да остане и да значи " Rex " (на латински " крал " ).

В момента  пощенските кутии  на Royal Mail са обозначени с ERII, или " Elizabeth Regina II ". Сега те ще бъдат изменени на CRIII. Това се отнася най-много за новите пощенски кутии. Промяната не е наложителна, а Британският пощенски музей уточни, че старите пощенски кутии няма да бъдат променяни. Предвид обстоятелството, че има почти над 100 000 пощенски кутии в Обединеното кралство това също ще отнеме доста време.
Нова валута и нов химн
Освен пощенските кутии Royal Mail би трябвало да поръча и нови  марки  с профила на Чарлз, които да заменят този на майка му. Последният път, когато марките с лика на монарх са изменени, е през 1952 година, когато е издадена серия, наречена " Wilding Issues ". Те демонстрират портрети на кралицата, направени от Дороти Уайлдинг няколко седмици след гибелта на крал Джордж VI, и са употребявани до 1971 година

От друга страна,  валутата  в Обединеното кралство също ще се трансформира образно през годините. В бъдеще в обращение ще влезе нов портрет на Чарлз, който ще бъде изобразен върху банкноти и монети. Веднага откакто се издадат банкнотите с лика на Чарлз, пощенските служби и банките ще съберат валутата с лика на кралицата посредством преводи. Това ще бъде еволюционен развой и доста от монетите с портрета на кралица Елизабет II ще останат в обращение още дълги години.
 


А в  националния химн  занапред ще се пее " Бог да пази краля " (God save the King) и ще бъде приспособен текстово: " Бог да пази нашия милосърден крал! Да живее нашият доблестен крал! Бог да пази краля! Изпратете го победител, Щастлив и прочут, Дълго да цари над нас, Бог да пази Краля ". Тази версия е изпълнена за финален път по времето на дядото на Чарлз – крал Джордж VI.
Как се промени стопанската система през ръководството на Кралицата? Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият актуален монарх в историята, 70 години на престола на Англия. Икономиката на Обединеното кралство през 2022 година има прекомерно малко общо с онази, която посрещна Кралица Елизабет II преди 70 години, написа Bloomberg.


Маслото и беконът се взимат с купони през 1952 година, когато Втората международна война хвърля дълга сянка върху стопанска система, която е едвам 1/5 от настоящия си размер. Парите се броят в шилинги, мъжете са носили вратовръзки даже в почивните дни, а халба бира е коствала единствено 6 пенса.

Днес костюмите не са по този начин честа панорама в английския пъб, а виното и джинът са доста по-популярни напитки. Къщите, които преди са се купували с помощта на един приход в фамилията, в този момент костват двойно повече.

Някои проблеми от онази ера обаче са познати и през днешния ден. Когато Кралица Елизабет се качва на престола преди 70 години, инфлацията е била 11,2% или на равнище, което съгласно икономистите ще бъде достигнато по-късно тази година. 

Обединеното кралство през днешния ден е по-богато и с по-качествено опазване на здравето. Населението, родено през 1952 година, е имало приходи, по-високи от междинните на съгражданите им през целия им живот. А 70-годишните мъже и дами през днешния ден, се чака, че да живеят 7 години по-дълго в сравнение с преди 7 десетилетия.



За този интервал стопанската система на Англия претърпя редица взривове и спадове. Сътресенията на финансовите и петролни пазари, Brexit, а и Коронавирус пандемията са единствено част от рецесиите, белязали ръководството на Кралицата.

Никъде обаче трансформацията на Англия не е била по-ярка, в сравнение с пазара на жилища. Според Nationwide Building Society, междинната цена на парцелите се е нараснала с 2000 английски лири/кв. м. Това значи, че жилищата са изпреварили инфлацията и растежа на облагите и през някои години притежателите им са печелили повече от тях, в сравнение с от работа.

Собствеността на жилища нараства доста през втората половина на предишния век, при ръководството на Маргарет Тачър, която натъртва на визията си за " народна власт на собствеността " и предизвиква наемателите да купуват домовете си. Тенденцията обаче се е обърнала през последните 20 години поради внезапното нарастване на цените на парцелите.

Бумът на цените на жилищата през последното десетилетие беше подкрепят от рекордно ниските лихвени проценти. От основаването си през 1694 година, референтният лихвен % на АЦБ не е бил на равнища под 2% до 2009 година



След това пристигна ударът и от финансовата рецесия, последвана от интервал на муден напредък и COVID-19 пандемията. АЦБ отговори с лихви покрай нулата и изкупуване на облигации, с цел да потисне пазарните лихвени проценти. Сега, когато инфлацията е с 40-годишен връх, тази епоха е към края си.

През 70-те години инфлацията е достигнала приблизително едвам 5%, оставяйки цените съвсем 24 пъти по-високи общо през интервала.

Обединеното кралство към този момент не е такава комерсиалната мощ, каквато е в миналото било. През 1960 година съставлява 9% от международния експорт на артикули. Сега делът му е малко над 2%. Спадът настъпи, когато производството се ориентира към стопански системи с по-ниски разноски като Китай. Освен това интервал на спад последва и Brexit, като възобновяване на износа от пандемията е много по-бавно, в сравнение с в прилежащите страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР