За варненския оркестър Камчия сватба къща вдига, а кръщене дом

...
За варненския оркестър Камчия сватба къща вдига, а кръщене дом
Коментари Харесай

Оркестър Камчия чака Васко Жабата да ги позлати

За варненския оркестър „ Камчия ” женитба къща подвига, а кръщене дом храни. Но и е хубаво всеки музикантът да си има и друга специалност. Борис Иванов е началник на състава, а брачната половинка му Снежина е певицата му. Двамата пеят по тържества и заведения за хранене от 14-годишна възраст. Наследници са на създателите на състава Мария и Иван, които от години към този момент не пеят. А тъкмо те са на клипа на „ Комбайн-вършачка ”, който овърша тик-тока на Балканите.

Никой не знае кой е пуснал в мрежата атомната бомба с Васко Жабата и Цеца Мецата. „ Това е напълно елементарна ария за нас. Изпълняваме още стотици пъти в репертоара си, за какво стана подобен шлагер - не зная! Големи простотии видях -  един я пееше с метла, а различен с прахосмукачка! Как стават тия работи ”, чуди се Борис Иванов. В делничните дни ръководителят на „ Камчия ” се занимава със строителна активност, по през целия ден е на работа и му остава малко време да следи музикалните моди на Балканите.



Съставът е провел нещо като вътрешно следствие - от кое място вокалистът им Ангел Павлов е намерил тази неугледна до месец ария. Преди 20 години Ангел я предложил на оркестъра и „ Камчия ” даже снимали тематичен клип по нея. В него майката на Борис Иванов точи ракия, катери комбайни, а лирическият воин в песента потегля на гурбет и се връща необут и пийнал. Оказа се, че песента се е пяла по сватби и войнишки изпращания още в 1985 година.

„ Била е известна още по Татово време - остарели музиканти ми описаха за нея. Става въпрос за квартално варненско парче. Вокалът ни Ангел я е слушал като възпитаник преди време от свои сътрудници. Пели са я в махалата по банкети, по новобрански вечери и по кръщенета. Дето се вика - взета е от улицата ”, изяснява Борис Иванов.

Резултатът е, че даже с посребрени коси, доста варненци познават Ангел на улицата,

назовават го Васко Жабата и го питат де е Цеца Мецата.

„ Няма такива герои като Васко Жабата и Цеца Мецата. Сигурно в някой незнаен оркестър е имало някакъв, дето са му викали „ Жабата ”, и по този начин е тръгнало. Обаче това сътвори чувство за тайнственост в историята ”, прибавя Борис.

Ръководителят на оркестъра работи в строителството. Съпругата му Снежина Иванова е в оптика за очила. Скоро ще стане професионален оптик. Колегата им гайдаджията Недко Царев е преподавател в Средното музикално учебно заведение „ Добри Христов ” във Варна. Брат му Петър Иванов - акордеонистът на оркестъра, е хореограф и се занимава с национални танци.

Вокалистът от толкоз години - Ангел Павлов, на който всички към този момент викат „ Васко Жабата ”,

е решил да се отдръпна от музиката

тъкмо сега, когато оркестърът има стотици предложения от механи и заведения за хранене в Сърбия и Македония. 52-годишният мъж от дълго време желал да се занимава с нещо друго. „ Правим музиката за наслаждение. Групата гледа да не пропусне женитба или празненство от пролетта до края на лятото. Ако има задължения през есента - не ги отхвърляме ”, споделя Борис.



След " детонацията " на Васко Жабата в Сърбия, получили доста предложения и всичките ги отказали. Никой от оркестъра не е очаквал и не е желал такава популярност. „ За нас е значимо, че ни знаят в нашия регион - и във Варненския край ни познават доста добре. В репертоара имаме стотици песни. „ Със брачната половинка ми от 14-годишни сме по заведенията да пеем. Това са стотици песни от всеки един жанр - не е единствено национална музика. По сватби и заведения няма по какъв начин да отидеш единствено с национална музика - свирим българска сцена, гръцко, сръбско и малко чалгичка ”, прави конкретизиране Борис Иванов.

Оказва се, че

Варна не е толкоз морска, колкото сватбарска столица.

Градът продължава да държи фронта за живата музика в цялата страна. В същото време живата национална музика по фамилните празници в Пловдивско все по-силно замира. „ Има доста музиканти, само че оркестрите като цяло се пръснаха. Обаче има доста самостоятелни музиканти - за извеждане на булки, за тържества. Има работа! Колегите от Пловдив се оплакват, че към този момент не се търси живата музика и всички минават на диджеи. В Бургас също доста диджеи има и това доста ме учудва, тъй като там е Странджата, а те си държат на странджанската музика. Във Варна е най-голелият пазар за жива музика ”, изяснява Борис.

Оркестърът хем се радва на непредвидената популярност, хем се чуди по какъв начин да отбрани авторските си права върху " Васко Жабата ". Оказва се, че всеки, който е качил парчето им, може да печели от видеоплатформите, а за тях не остава нищо. Песента не е тяхна, само че парчето, което би могло да ги позлати, е известно поради метода на пеене на Ангел Павлов.

 
Съставът, който отгледа своето второ поколение
Оркестър „ Камчия ” е основан 1983 година. Сегашният му състав е второто потомство. От тях в този момент пее единствено Ангел Павлов, само че към този момент и той ​хвърля кърпата. „ Оркестърът е основан от напълно други хора - от нашите родители. Жена ми е певицата Снежина Иванова.

Ние наследяваме оркестъра от нашите родители. Те ни предадоха преди няколко години щафетата и ние продължаваме. Навремето на остарелия оркестър уговорките му са били все в региона на река Камчия. Като тръгнеш от Камчия надолу към Долен чифлик, Горен чифлик, Старо Оряхово - това е регионът, където работим ", споделя музикантът.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР