За увеличението на цените на суровините в разгара на отоплителния

...
За увеличението на цените на суровините в разгара на отоплителния
Коментари Харесай

Топлофикация - Плевен влага 37 000 000 лв. в нови проекти и ремонти за 5 години

За нарастването на цените на суровините в разгара на отоплителния сезон беседваме с изпълнителния шеф на ТЕЦ-Плевен инж. Йордан Василев.

- Инж.Василев, какви са главните посоки в активността на Топлофикация- Плевен?
- Основните посоки в активността на предприятието са произвеждане и продажба на топлинна и електрическа сила. Успоредно с главните действия, реализираме поправки в топлоизточниците и топлопреносната мрежа, както и вложения.

- Какви суми за вложения предвиждате? Разчитате ли на европейско финансиране или на лични средства?
- В утвърждения от КЕВР бизнес проект до 2025 година сме заложили вложения в планове единствено със лично финансиране и за жалост това води до ограничение на вложенията по топлопреносната мрежа, само че се надяваме да получим достъп и до различен вид финансиране, което ще ни помогне да подобрим положението на топлопреносната мрежа, която е 186 км. Всеки километър замяна коства 1 000 000 лв..

За интервала 2020 – 2025 година в капиталовата ни стратегия са заложени вложения от над 37 000 000 лв.. Предвидили сме работа по планове за създаване на заместваща мощ, реорганизация на енергиен казан 4 и на регулиращата система на единия турбогенератор. Реализацията на тези вложения ще докара до повишение на сигурността на работа и качеството на услугите, както и повишението на каузи на комбинираното произвеждане.

Приоритетни са и плановете за реорганизация и създаване на нови абонатни станции, които в допълнение ще покачат сигурността на работа и качеството на услугата. Огромно внимание отделяме и на реконструкцията и рехабилитацията на амортизирани топлофикационни отклонения и създаване на нови.

Всички планове са ориентирани към понижаване на индустриалните разноски и реализиране на постоянна и безаварийна работа. През всяка година утвърждаваме ремонтни стратегии, които да подсигуряват надеждността и безпасността на употреба на съществуващите уреди. Отделно се плануват средства за поддръжка на когенерацията, както и за настоящи, междинни и съществени поправки.

- Как ще дефинирате главната цел на петгодишния бизнес проект?
- Осъществяване на обезпечени доставки при съблюдаване на публичния интерес за развиване на сдружението с минимални разноски и оползотворяване на капацитета за енергийна успеваемост. Това е допустимо посредством енергийно развиване, ориентирано към реализиране на резистентен стопански напредък и възстановяване на макроикономическите индикатори, както и вложения в енергийно ефикасни нововъведения и запазване на околната среда.

- Намира ли място екологичната политика във въпросния проект?
- Разбира се. Именно в името на по-ефективното произвеждане и подобряването на екологията преди 15 години инвестирахме в съвременна газова турбина, която разреши усъвършенстване на доста разноски и доста възстановяване на въздействието върху околната среда.

Топлофикация Плевен развива своята активност, съобразявайки се с всички законови условия за опазването на околната среда. Дружеството е създало и следва екологична политика. Осъществява се мониторинг на въздействието върху околната среда и се взимат навременни ограничения за недопускане на замърсяване. Периодично правим екологичен обзор с разбор на всички екологични въпроси.

- Нека за край на диалога, се насочим в друга посока. Всеки месец публикувате информация за потреблението на топлинна сила и на пръв взор наподобява, че то зависи основно от температурите. Има ли други фактори, които предопределят величината на потреблението?
- Потреблението на топлинна сила е обвързвано с изключение на с външната температура и със загубите на топлинна сила от нашите парцели в жилищните здания. От значение е и цената на топлинната сила и редовността на вътрешно отоплителните съоръжения и отоплителните тела в постройките.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР