За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни

...
За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни
Коментари Харесай

Заместник-министър Георгиева: За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия

За резистентност на районните продоволствени системи са нужни засилени взаимни и координирани дейности. Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която е началник на българската делегация, участваща в двудневния Регионален конгрес за стабилно развиване за района на икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на Организация на обединените нации, който се организира в гр. Женева, Швейцария.
 
Заместник-министър Георгиева съобщи, че цифровите нововъведения и приложения в другите браншове би трябвало да бъдат подтиквани, защото са фактор за резистентен напредък и добавена стойност. Ускоряването на използването на цифровата промяна изисква разширение на фискалното пространство и възстановяване на активизирането на обществени запаси.
 
 Зам.-министърът ан земеделието и храните Таня Георгиева Зам.-министърът ан земеделието и храните Таня Георгиева Източник: Пресцентър на Министерство на земеделието и храните
Тя акцентира, че формалната помощ за развиване сама по себе си не може да реализира тази цел и добави, че в това отношение продължаващата промяна на интернационалната финансова архитектура е от основно значение.  Заместник-министър Таня Георгиева заяви още, че всички тези дейности следва да се реализират в границите на районното съдействие, което ще способства за по-ефективно потребление на ресурсите, съгласно локалните характерности и благоприятни условия.
 
" За резистентност на районните продоволствени системи са нужни засилени взаимни и координирани дейности. Страните ни би трябвало да поддържат шерването на опит, развиването на нововъведенията и новите технологии, както и използването на най-хубавите практики в бранша ", безапелационна бе тя.
 
Заместник-министър Георгиева посочи, че през последните няколко години продоволствената сигурност, която е измежду най-важните детайли, нужни за осъществяването на задачите за стабилно развиване,  в световен мащаб е застрашена от появяването на редица спешни обстановки.
 
" Военните дейности в Украйна, дружно с продължителното отрицателно влияние на пандемията от Covid-19, провокираха съществени разтърсвания на международните селскостопански пазари. Нарастващата инфлация, цените на силата и индустриалните разноски пораждат опасения за конкурентоспособността на фермерите, които са гръбнакът на продоволствената сигурност ", сподели още тя.
 
Като значими посоки за развиване заместник-министър Таня Георгиева маркира вложението в устойчива инфраструктура, постоянна система за гарантиране на сигурност на доставките, досегаемост на храните за жителите и поминъкът на фермерите. Тя означи, че продоволствените системи и земеделието би трябвало да бъдат трансформирани, с цел да посрещнат амбициозните цели в региона на климата, околната среда и хуманното отношение към животните.
 
Заместник-министър Георгиева акцентира още потребността от развиване на биоикономиката и капацитета на остатъците и отпадъците от селското и горското произвеждане и храните като източници за произвеждане на артикули с добавена стойност.
 
Участниците в срещата имаха опция да споделят политически дейности, които са подхванати на национално равнище. Изявени лектори участваха в политически спор за ускорение на напредъка на задачите за стабилно развиване (ЦУР) и даване на трансформиращи решения.
 
В първата част на двудневния конгрес ИКЕ на Организация на обединените нации представи  и Годишен отчет за напредъка на Целите за устойчиво развитие, стартирал през февруари 2024 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР