За управлението на един процес или система се съди по

...
Коментари Харесай

правилното управление на COVID кризата

За ръководството на един развой или система се съди по крайния резултат. А крайните резултати, които здравната система създаде през последната година под диктовката на страната, са притеснителни. Много медици изгубиха живота си. Много инфектирани от COVID-19 изгубиха живота си, а България стабилно е на второ място в света по смъртност, обвързвана или не с ковид. Мерките за преодоляване на вълните бяха стихийни, лишени от здравна логичност и резултатът е, че обществото няма доверие нито в правилността на спазването им, нито във вируса, нито, че имунизациите са изходът от рецесията. В резултат в общественото пространство напълно намерено и безнаказано се популяризираха панацеи за изцеление и профилактика от вируса под формата на неразрешени за приложимост лекарства по лекарско наставление. През последната година продължиха да липсват голям брой медикаменти, а две от фирмите от топ 10 (с най-вече продавани медикаменти в България) оповестиха, че напущат страната и района.
Без критерии за ограничения и без протокол за лекуване
Двата световни казуса на ръководството на рецесията бяха, че България нямаше точна тактика при какви медицински индикатори на инфектирано население, брой заети кревати и други ограниченията би трябвало да се отпускат или стягат. Затова рецесията се управляваше по политически индикатори - коя браншова организация ще се оплаче на премиера, за компенсации на кой отрасъл има средства, с цел да не работи краткотрайно, и за кой - не, какъв брой време още може да издържи здравната система на натоварването, с цел да не стачкуват избрани групи хора. В резултат ръководството беше стихийно, несериозно, а здравните специалисти просто ставаха за посмешище с опитите си да убедят държавното управление да вземе насериозно следващата вълна на пандемията.Другият световен проблем е, че беше пропиляно време за реорганизиране на здравната система, която посрещна втората вълна извънредно мъчно. Точно в пика на вълната стартира преструктуриране на болнични кревати, които да посрещнат инфектираните, беше подкрепена Спешна помощ, беше взето решение за финансови тласъци и беше написан сякаш обединен протокол за лечебните заведения, който беше без създател, изпълнен с неточности и в действителност не даваше обща рамка за лекуване. Медиците влязоха в борбата без авансово образование, завеждащите коронавирус отделения с най-вече пациенти въобще не бяха съветвани за техния опит с лекуването на заболяването, сдруженията по специалности въобще не бяха питани за насоки. Eдин от най-ярките образци за хаоса, който не можеше да бъде ръководен от страната, продължава да бъде късото битие на координационния център, който трябваше да разпределя пациентите в София. До него се стигаше с кола за спешна помощ, а след обзор пациентите трябваше да бъдат насочвани за банкет в клиника, в която има място. Чакането на кола за спешна помощ обаче отнемаше часове, а по-късно обикалянето завършваше с това, че няма места в клиниките. Така пациентите, въпреки и инфектирани, започнаха на личен ход да отиват в лечебните заведения и координационният център беше закрит.
Ваксина с връзки
България беше една от европейските страни, които не се възползваха в цялостна мяра от квотите си за другите типове ваксини и избраха една от най-евтините. След това обаче се оказа, че тя не е първата, която получава позволение за приложимост, а след това и че регулаторите изследват нежелани лекарствени реакции, а България свръхреагира и спря за малко всеобщата имунизация с продукта, с което пък загуби в допълнение доверие във имунизационния развой.В резултат на всичко това задоволително ваксини нямаше до началото на пролетта. За разлика от множеството страни по света България не стартира да имунизира първо най-уязвимите групи - възрастните и хронично болните хора, а разреши да ги изпреварят младите работещи хора. Когато големи групи от огромни компании биват ваксинирани, без да имат право на това, страната не вкара ред, а отвори така наречен зелени коридори за ваксини в лечебните заведения, в които ваксина могат да получат всички искащи, и стартира акция, че всеки може да получи която ваксина пожелае. Това дълго не беше по този начин, а цели групи лекари като персоналните бяха лишени от достъп до ваксина за своите пациенти. Така България остана една от европейските страни с най-ниско ваксинално покритие и обвеяни в подозрение практики за систематизиране на имунизациите.
Има ли лекари и кревати
Липсата на задоволително експерти за лекуване на инфекциозно белодробно заболяване докара до това, че Коронавирус беше лекуван от ортопеди, офталмолози и даже икономисти, множеството от тях - без никакво образование. През предходната година ръководещите неведнъж акцентираха какъв брой добре се е получило, че е забавена здравната промяна и не са закривани кревати в лечебните заведения. Само че се оказа, че зад леглата продължава да няма задоволително медицински екипи и инсталация. По време на рецесията, защото за лечебните заведения нямаше по какъв начин да се ползват ограничения от вида на 60/40, защото те работеха и трябваше да поддържат подготвеност за лекуване, беше въведена мярката да им бъдат предоставяни 85% от средствата, които са получили от здравната каса в първите месеци на годината, когато е нямало пандемия.
Тези средства в действителност помогнаха на лечебните заведения да продължат да действат в интервалите, в които беше неразрешен плановият банкет, а пациентите се притесняваха да се лекуват, с цел да не се заразят инцидентно. 85-те % обаче продължиха да се изплащат от самото начало и се оказа, че през месеците от приблизително 356 лечебни заведения за болнична помощ, на които заплаща НЗОК, към 100 са били съгласни да получават 85%, което значи, че не са ги изработили. Краят на пандемията ще сложи извънредно остро въпроса допустимо ли е стотици лечебни заведения да действат пълноценно и би трябвало ли да бъдат преструктурирани. Другият въпрос е по какъв начин страната незабавно да подтиква запълването на пропастта от незадоволително експерти във вътрешните заболявания, белодробните заболявания, инфекциозните заболявания, реанимацията. Здраве Актуалните тематики от сезона, свързани със болести, лекувания и лекарства
Правителството на Бойко Борисов обаче даде доста явен знак по какъв начин ще действа към всеобщите смени на шефове на държавни лечебни заведения. Въпреки нарушаванията, макар неподобрените финансови индикатори на ръководените лечебни заведения и неприятните резултати съвсем всички шефове бяха избрани отново на постовете си в състезания с по един участник и с подставени лица, които дежурно подаваха документи във всички процедури.
Напускащите компании
Изключително неприятен сигнал първо за бизнес климата, а по-късно и за болните хора е напускането на България на две от най-големите фармацевтични компании в границите на единствено половин година.
В сектора са безапелационни, че повода е рестриктивната ценова политика във връзка с медикаментите в България, само че последствията са, че пациентите с времето няма да имат толкоз необятен достъп до продуктите на напусналите компании, България ще загуби стотици работни места на висококвалифицирани експерти и опциите за образование на лекари и медицински експерти, както и участията им в клинични изпитвания на най-новите медикаменти, което пък дава опция на пациенти с нелечими болести да получат първи терапия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР