За учените отдавна е известно, че размножителните колонии на пингвините

...
За учените отдавна е известно, че размножителните колонии на пингвините
Коментари Харесай

Невероятната особеност на пингвините

За учените от дълго време е известно, че размножителните колонии на пингвините са шумни и стресиращи места точно за самите животни, поради нападателни техни събратя и хищни птици, които дебнат да сграбчат яйца или дребни. Ново изследване обаче хвърля повече светлина върху това по какъв начин пингвините съумяват да опазят поколението си. И даже освен това - то води до удивително ново изобретение за очарователните черно-бели животни.

Досега откривателите постоянно са подкрепяли изказванието, че сънят на птиците може да бъде много по-различен от този на сухоземните бозайници. И с цел да го потвърдят, са провеждали няколко изследвания.

Преди съвсем десетилетие корейският поведенчески еколог Уон Йънг Лий вижда, че пингвините от типа Pygoscelis antarcticus, гнездящ на остров Кинг Джордж в Антарктида, спят за доста къси интервали. Малко по-късно, през 2019 година, той сплотява старания с френския екофизиолог на съня Пол-Антоан Либурел, с цел да изследват по-обстойно съня на пингвините.
 Снимка 644692
Източник: iStock

С помощта на няколко устройства, измежду които и за премерване на мозъчната интензивност, учените откриват, че сънят на пингвините е мощно фрагментиран. На всеки час животните са спели по 600 пъти, като всяка сънливост е била приблизително единствено четири секунди. И имайки поради, че в някои случаи са спели единствено с половината от мозъка си, до момента в който другата е оставала будна, те в последна сметка съумяват да си обезпечат 11 часа сън за всяко мозъчно полукълбо. А това се равнява на забележителните над 10 000 дрямки всеки ден.

Изследователите в действителност към този момент са наясно, че други типове птици и някои морски бозайници също имат чудноват или накъсан темп на съня. Така да вземем за пример делфините могат да спят с половината си мозък, което им разрешава да останат бдителни повече от две седмици без спиране. Или зеленоглавите патици, които имат същата чудноватост, само че с цел да се предпазят от хищници.
 Снимка 644691
Източник: iStock

Този величествен брой дрямки, които са регистрирани при пингвините обаче, са невиждан случай животните, съгласно учените. Но по думите на специалистите за това си има положително пояснение и то е, че пингвините просто нямат време, в което да понижат бдителността си. Разпокъсаният им режим на съня в действителност работи в тяхна изгода, с цел да балансират потребността на мозъка от отмора с потребностите за гнездене. Учените изясняват, че възрастните пингвини би трябвало да бъдат нащрек от самото начало в интервала на размножаването, с цел да запазят яйцата и дребните си в сигурност.

И макар че в колонията има непрекъсната блъсканица и звук, антарктическите птици въпреки всичко съумяват да си починат даже и с къси дрямки. Според изследваното те са били в положение да действат задоволително дейно, с цел да оцелеят и да се грижат за потомството си, написа Science News.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР