За цялата 2023 г. Агенция Митници“ е задържала над 17,5

...
За цялата 2023 г. Агенция Митници“ е задържала над 17,5
Коментари Харесай

„Митниците“ обявиха близо 80% ръст на задържаните ментета за година

За цялата 2023 година Агенция „ Митници “ е задържала над 17,5 млн. продукта, които нарушават права на интелектуална благосъстоятелност, което съставлява растеж от близо 80% на арестуваните фалшифицирани артикули по отношение на миналата 2022 година

Това декларира в изявление за БГНЕС Георги Георгиев, шеф на Дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “.

Българските „ Митници “ имат водеща роля в Европа при задържането на фалшифицирани артикули, които водят освен до големи загуби – за миналата година те се правят оценка на близо 16 милиарда евро, само че и до загубата на работни места – към 200 хиляди души.

Според формалните данни през предходната година нашите митничари са разкрили 678 случая, което е малко по-малко, в сравнение с през 2022 година, когато те са били 742, само че броят на арестуваните продукти е доста по-голям. През 2022 година те са били близо 10 млн.

„ През миналата година Агенция „ Митници “ има доста високи резултати в региона на задържане на артикули, нарушаващи права на интелектуална благосъстоятелност “, акцентира Георгиев.

Фалшифицираните продукти идват у нас обичайно от Турция, Китай и Хонконг.

Опаковъчните материали са най-задържаните артикули през 2023 година – над 15 млн. Следват: дрехи и аксесоари – над 1,2 млн. броя; парфюми и козметика – над 320 хил.; етикети и стикери – близо 85 хил.; чанти, портфейли и портмонета – над 83 хил.; аксесоари и елементи за коли – над 43 хил.; обувки – над 40 хиляди броя.

Един от най-големите триумфи през предходната година е обвързван със задържането на опаковки и касети на една от най-големите международни компании в производството на тонер касети.

„ След като споделихме задържането с правопритежателите на марката, те съумяха да обезвреждат произвеждане в България на подправени тонер касети. През ноември генералният управител на тази компания за Европа беше в Агенция „ Митници “, с цел да изрази своята признателност на чиновниците на летище София и „ Капитан Андреево “ за чудесната работа, която са свършили “, описа Георгиев, добавяйки, че това не е еднократен акт и редица асоциации, защитаващи правата на интелектуалната благосъстоятелност, са изразявали своята признателност към тях.

Георги Георгиев съобщи, че 60% от фалшифицираните артикули се задържат на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, само че също по този начин доста интензивно се работи и на пристанище Варна, където се разкриват доста забавни случаи. Агенцията сътрудничи доста интензивно с органите на Европейската комисия в лицето на ОЛАФ, Европейската работа за интелектуална благосъстоятелност, с които се организират редица образования.

Като цяло през последните години от 2020 насам Агенция „ Митници “ усилва задържанията на фалшифицирани артикули.

„ Това се дължи на местоположението на България. Тези артикули в множеството случаи са пренос през България, ние ги задържаме, като по този метод предпазваме потребителите в целия Европейски Съюз “, изясни шефът на Дирекцията „ Митническо разузнаване и следствие “.

Георгиев съобщи, че България през 2022 година се подреди на трето място измежду страните от Европейския съюз по брой арестувани продукти, нарушаващи права на интелектуална благосъстоятелност. „ С резултатите, които имаме през 2023 година най-вероятно ще подобрим своето класиране “, съобщи той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР