За целта учените използват технология с инфрачервено излъчванеАлтернатива на слънчевите

...
За целта учените използват технология с инфрачервено излъчванеАлтернатива на слънчевите
Коментари Харесай

„Анти-слънчеви” панели генерират електричество нощем

За задачата учените употребяват технология с инфрачервено лъчение

Алтернатива на слънчевите панели може да генерира електричество и през нощта
(снимка: CC0 Public Domain)

Слънчевите панели навлязоха всеобщо в приложимост, само че те имат съществено ограничаване – през нощта бездействат, а силата се черпи от заредените денем акумулатори. Изследователи оферират ново решение за възобновим източник на сила, което генерира ток и през нощта – това са панелите с термоизлъчване.

„ Анти-слънчевите ” панели, създадени от учени на Калифорнийския университет в Дейвис, могат да генерират електричество посредством лъчение на топлината, насъбрана от самите панели (инфрачервено лъчение). Тъй като инфрачервеното излъчване има по-малко сила от забележимото, „ анти-слънчевите ” панели ще генерират до към 25% от електрическата енергия, която могат да обезпечат стандартните слънчеви панели със същата повърхност, само че това въпреки всичко е по-добре от нищо.
още по тематиката
Термо-лъчевите панели генерират ток по друг метод, в съпоставяне със слънчевите панели. В стандартните панели забележимата светлина под формата на фотони прониква в полупроводника на фотоклетката и в процеса на взаимоотношение предава своята сила към нея. Предложените от учените термоизлъчващи детайли работят на сходен принцип, само че те употребяват единствено силата на инфрачервеното излъчване. Физиката е една и съща, само че материалите в детайлите би трябвало да са разнообразни, излиза наяве от обява в ACS Photonics.

Въпросът за работата на термоизлъчващия детайл денем остава отворен, макар че могат да бъдат основани условия за това. През нощта термоизлъчващият детайл, нагряван денем, интензивно излъчва насъбраната от него топлота в по-студеното намерено пространство. В процеса на инфрачервено излъчване силата на частиците се преобразува в електрическа в материала на термоизлъчващия детайл. По принцип подобен преобразувател може да стартира да работи незабавно щом температурата на околната среда падне под точката на нагряване.

Учените към момента не са подготвени да покажат първообраз на термоизлъчващ детайл, само че са покрай неговото основаване. Не е известно какъв материал ще бъде определен за производството на термоизлъчващи детайли. Предполага се потребление на живачни сплави, което повдига въпроса за сигурността. В същото време е изкушаващо да бъдат основани детайли, които могат да генерират електричество освен денем, само че и през нощта.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР