За три години институцията на омбудсмана е работила по 75

...
За три години институцията на омбудсмана е работила по 75
Коментари Харесай

Над 75 хил. случая са минали през омбудсмана за 3 години

За три години институцията на омбудсмана е работила по 75 339 случая. Това съобщи Мая Манолова в доклад за работата си във връзка три години от избора й за омбудсман.

Над 450 са били групови тъжби от 2015 година до 2018 година В приемните на омбудсмана в страната са признати 42 690 души за три години. Екипът на омбудсмана е работил по 32 649 тъжби, от които завършени са 31 078. Отправени са 2636 рекомендации до държавни и административни органи, като съгласно статистиката всяка втора е изпълнена напълно или отчасти.

Омбудсманът разяснява, че институцията се сблъсква в работата си с отвод и отвращение на администрацията да си свърши работата, с лобистки ползи и опити за внушения че казусът не може да бъде решен. По думите й броят на жалбите демонстрират, че хората имат религия в институцията.

Манолова разгласи и топ 5 на нарушените права на жителите. На първо място са правата на потребителите - 8 325 броя тъжби, следвани от тъжби за нарушени обществени права - 4376. Според изнесените данни има скок на жалбите за чиста околна среда и право на благосъстоятелност - 3 286. На четвърто място са нарушаванията в изпълнителното произвеждане - 2 637 тъжби и за правото на положително административно обслужване - 1599 тъжби.

Омбудсманът разяснява и резултатите от признатите по нейна самодейност законодателни промени свързани с така наречен Модерно иго и неприемливата процедура на неточните работодатели да не заплащат заплати.

В резултат на измененията, влезнали в действие от 1 фев. 2018 година към днешна дата 1643 служащия са получили своите неплатени хонорари от Фонда за гарантиране на вземания в размер на 2 940 971 лева За съпоставяне през 2017 година са изплатени 716 941 лева

Манолова разгласи, че предстоят заплащания на заплати на още към 700 души, работещи във веригата " Пикадили ", оповестила неплатежоспособност. Както и на 100 служащи от " Карфур ", които ще получат неплатените си хонорари.

Според данни от Главна ревизия по труда, след тези законови промени са импортирани 35 претенции за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност против работодатели, които са били неточни към своите чиновници. Манолова добави, че има 78 предприятия, които са си изплатили заплатите пред опасност. По думите на Манолова се е основала непоносимост към такива работодатели.

По време на доклада беше маркиран още и триумфът с измененията в КСО, които разрешиха при започване на годината към 450 подземни миньори от рудник " Бабино " да получат опция за пенсиониране и още 100 миньори от " Бобов дол ".

Омбудсманът разгласи, че на дневен ред стои работата по осъществяване на цялостна промяна на политиките за хората с увреждания, а освен даването на повече пари за тази сфера. Екипът на институцията работи още по законодателни оферти ориентирани към Закона за банкрут на физическите лица и ограничението на свърхправомощията на банките, както и по законодателство, което да ограничи произвола на колекторските компании.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР