За трета поредна година влак Родопи се отправи на празнично

...
За трета поредна година влак Родопи се отправи на празнично
Коментари Харесай

Празнична композиция пътува по случай Трети март по теснолинейната

За трета поредна година трен „ Родопи ” се насочи на празнично пътешестване в деня на Националния ни празник Трети март по теснолинейната линия от Септември до Якоруда. Десетки жители от цялата страна извършиха празничната жп комбинация, като имаше и доста правостоящи. Пътуването бе под надпис: ”140 години от Освобождението, 130 от основаването на БДЖ и 75 години железница до Банско ”.

Много хора чакаха празничния трен на жп спирките по трасето на единствената теснолинейка у нас, с цел да го снимат. Гергана Кузманова и брачният партньор ѝ са пристигнали за събитието от Бургас. Чакаха влака на най-високата гара на Балканите – Аврамово.
Гергана Кузманова: Всяка година на 3 март идваме тук. Решихме да създадем някоя фотография на по-важните гари и в Якоруда, където ще е празненството.
Композицията бе от два локомотива и 10 вагона. Инициативата за празничното пътешестване е на съдружие „ За теснолинейката ”, в което членуват над 50 души.
Кристиан Ваклинов, съдружие „ За теснолинейката ”: Свързвани любовта към природата, към България, към влакчето, да разпространяваме и опазваме тази линия, като в същото време жизненоважно транспортно средство за локалното население и в същото време атракция, национално благосъстояние.
Празнично въодушевление се усещаше на всички места.
Руси Карарусинов: Целият трен е цялостен с хора с носии, със флагове и има един доста прелестен родолюбив дух.
Мария Василева: Много е хубаво, доста е приповдигнато настроението. Всички се радват, щастливи са хората и са удовлетворени от пътуването.

Сред пропътувалите дистанцията до Якоруда бе и група с национални носии от Благоевград.
Борислав Ханджийски: Обличаме се с носии, обикаляме по съборите в цялата страна и ни се стори отлично да се качим на теснолинейката и да почетем тука Трети март.
На гара Якоруда влакът беше посрещнат с патриотични песни. След това пътуващите се насочиха в шествие към центъра на града, където се извиха дълги празнични хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР