За трета поредна година Първа МБАЛ София получи от благотворителната

...
За трета поредна година Първа МБАЛ София получи от благотворителната
Коментари Харесай

Директорите на болници да бъдат активни в Българската Коледа

За трета поредна година Първа МБАЛ " София " получи от благотворителната самодейност " Българската Коледа " профилиран уред, който ще оказва помощ за възобновяване на деца.

" Физиотерапевтичният уред е многофункционален. С него се прави магнитотерапия, лазертерапия, електротерапия и ултразвук. Това разрешава на едно място да се създадат всички нужни процедури ". Това изясни за news.bg шефът на болничното заведение проф. доктор Цветомир Димитров.

При недоносени бебета магнитотерапията подтиква мозъчното кръвооросение, покачва защитните сили, стопира възпалителни болести, бронхити и пневмонии.

Процесът на рехабилитация с апарата при магнитотерапия не е мъчителен. При повишение на магнитното поле може да се усещат леки трептения в региона, върху която се ползва, изясни Александър от екипа на рехабилитаторите и физиотерапевтите в отделението. При електростимулацията импулсите са по-силни и могат да провокират дискомфорт. Терапиите са с времетраене сред 10 и двадесет минути, надлежно за деца и възрастни.

Рехабилитационният уред е на стойност към 30 000 лева . " Апаратурата би трябвало да се употребява оптимално и пълноценно за нас ", добави доктор Димитров.

" Хубавото е, че поредна година спечелихме, за което ние сме признателни, само че един уред без нужния експерт няма по какъв начин да е толкоз сполучлив ", изрази мнение шефът на болничното заведение. Хубаво е да има хрумвания и начинания в задържането на нашите педиатри и неонатолози, съгласно него, тъй като сега тези експерти са дефицитни, разяснява доктор Димитров.

За да подкрепи продължителното лекуване и рехабилитация на страдащите от разнообразни болести деца, през миналата година " Българската Коледа " подари здравна инсталация на обща стойност 1 790 256 лв. на 22 лечебни заведения в цялата страна. Новото издание на акцията цели да подкрепи сложно децата с тежки увреждания и болести, като обезпечи модерна високотехнологична инсталация и поддържа допълващите грижи.

На уеб страницата на президентството има оповестена информация за лечебните заведения, които могат да аплайват за нова инсталация през новия интервал на самодейността. Документите се преглеждат и утвърждават от комисия. Затова доктор Димитров прикани всички шефове на лечебни заведения в страната да се интересуват от планове и начинания като " Българската Коледа " , които могат да поддържат болничните отделения.

Дарената инсталация в Първа МБАЛ София включва нискочестотни, средночестотни и високочестотни лечения. " Интересното при апарата е, че може да се употребява и при бебета ", посочи рехабилитаторът.

Електротерапията се ползва за възстановяване на инервацията при недоносени бебета, които нямат опция за придвижване в някои крака. Тя спомага посредством токове да подтиква инервацията на мускулите и придвижванията и рефлексите. С ултразвуковото лекуване и неговите трептения спомага за непосредствено вкарване на лекарствени субстанции през кожата в болното място, изясни рехабилитаторът.

Магнитът се изполва най-често при бронхопневмонии и бронхити, като подтиква дихателните пътища и повлиява възпалителните процеси в белите дробове.

" При деца с детска церебрална парализа електростимулацията оказва много положително въздействие върху мускулатурата ", изясни Александър.

Той посочи, че рехабилитацията и физиотерапията са едно цяло. " Комплексното деяние сред двете съчетано има най-хубав възстановителен резултат ". Профилактиката за деца и възрастни хора е доста значима, тъй като в днешно време заради стрес и други болести, хроничните заболявания търпят смяна и поддръжка.

" Рехабилитацията при хронични болести оказва помощ до голяма степен, с цел да се стигне до миг, в който болката и страданията на хората изчезват, с цел да живеят умерено ", акцентира Александър.

Предните два апарата, които е получила болничното заведение като подаяние, са ехографи със сонди, които се употребяват за недоносени бебета и дребни деца. " Те оказват помощ доста повече за точната диагноза, възобновяване и следене на лекуването ", изясни доктор Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР