За трета поредна година 24 май се чества под новото

...
За трета поредна година 24 май се чества под новото
Коментари Харесай

България чества 24 май с шествия, концерти и празнични програми

За трета поредна година 24 май се празнува под новото име на празника - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

По улиците на доста български градове през днешния ден ще преминат празнични шествия, а общините по места провеждат концерти, празнични стратегии за деца и възрастни и други разнородни събития.

Диктовка за инспекция на знанията по български

Институтът за български език " Проф. Любомир Андрейчин " обичайно кани българските учители и възпитаници да се причислят към акцията " Написаното остава. Пиши вярно! ". За девета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) дребни и огромни възпитаници още веднъж ще могат да създадат къса диктовка - освен, с цел да ревизират знанията си за българския правопис и пунктуация, а и с цел да засвидетелстват почитта си към българската култура и просвета, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата. Диктовките са налични от страницата на Института за български език.

В София акцията ще се състои от 10 до 14 ч. пред Княжеската градина.

София

По традиция в София център на тържествата ще бъде паметникът на Св. Св. Кирил и Методий пред националната библиотека, носеща тяхното име. В 10.30 часа пред постройката на президентството президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се причислят към тържественото шествие, предвождано от тях, Гвардейския духов оркестър и възпитаниците на Софийската духовна семинария.

От 11 часа Радев и Йотова ще вземат участие в формалната гала пред националната библиотека, където президентът ще изнесе тирада. Водещ на церемонията ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а слово ще произнесе. След това първокласници ще изпълнят стихотворението " Аз съм българче ", а по-късно хорът на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент маестро Славил Димитров ще извърши " Тропар на Св. Св Кирил и Методий " и Химн на светите братя. През целия ден по-късно ще има срещи с разнообразни писатели.

 България чества Деня на българската писменост, култура и просвета България чества Деня на българската писменост, култура и просвета

От 12 ч. пред Народния спектакъл " Иван Вазов " за 12-а поредна година Регионалното ръководство на образованието в София провежда своя празничен концерт за 24 май. В концерта ще вземат участие стотици деца и възпитаници от столичните просветителни институции, които са подготвили богата и разнообразна стратегия.

От 18.30 часа в Националния исторически музей в София Радев и брачната половинка му ще бъдат домакини на обичайния банкет по случай 24 май.

" " с писателката Катя Антонова и актрисата Силвия Петкова ще открие фестивала " Да поЧетем " на столичния пл. " Славейков ".

Пловдив

Община Пловдив ще означи 24 май с празнична литургия, молебен, награждаване, шествие, голям брой концерти и разкриване на монумент на Димитър Кудоглу (в 11.30 ч. в Цар-Симеонова градина).

Денят стартира с празнична литургия в храм " Св. Св. Кирил и Методий ", отслужена от пловдивския митрополит Николай. Следва връчване на почетните знаци и значки на община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се организира в Актовата зала на Хуманитарната гимназия " Св. Св. Кирил и Методий ". На площад " 11 май " пред гимназията ще се състои празненство с публични слова, гала по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от митрополит Николай.

От там ще тръгне празничното шествие към пл. " Стефан Стамболов ", което ще премине по ул. " Хан Кубрат ", подлеза на Аптека " Марица ", ул. " Райко Даскалов ", площад " Римски стадион ", ул. " Княз Александър І ". В шествието ще се включат публични лица и посетители, представители на просветителни и културни институции, представителна група на учебни заведения от Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при детска градина " Мая ".

Пред постройката на Българска народна банка на Главната улица концерт ще изнесе духов оркестър към Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство и Център за поддръжка за личностно развиване Общински детски комплекс - Пловдив с диригент Снежана Георгиева. На площад " Римски стадион " ще има концерт на високомерен оркестър на СУ " Паисий Хилендарски ". На стълбите на Каменица ще може да се чуе церемониален празничен привет от хоровете на Пловдив.

В 17.30 ч. на площад " Стефан Стамболов " стартира фолклорен флашмоб с присъединяване на Школа за национални танци " Луди Млади " при национално читалище " Проф. Кирил Дженев - 2018 година "

Вечерта приключва на Античния спектакъл с музикално странствуване в света на Антонио Вивалди със симфоничния театър " Вивалди вечно " - концерт на Симфониета - Враца с присъединяване на Максим Ешкенази и солисти и артисти.

Варна

В тържественото общоградско шествие ще се включат 125 блока с представители на 50 детски градини, 63 учебни заведения, 6 центъра за поддръжка за личностно развиване, 5 висши учебни заведения и блок на културните и научни институти. Шествието ще се движи в две успоредни колони в обособените платна на бул. " Мария Луиза " до кръстовището с бул. " Сливница ". След това част от блоковете ще продължат по бул. " Осми Приморски полк ", а друга - по бул. " Сливница ".

Празничната стратегия ще стартира в 9.20 ч. с признателен молебен в Катедралния храм " Успение Богородично ". В 10 ч. на пл. " Св. Св. Кирил и Методий " ще бъде издигнато българското знаме, след което е планувана фолклорна комбинация с над 600 възпитаници и студенти, а в небето ще полетят цветни балони с буквите от българската писменост и гълъби.

Бургас

В Бургас програмата ще стартира с огромно шествие от пл. " Тройката ", което ще премине през централната пешеходна улица на града, а по-късно ще продължи с концерти, галерия и други начинания в районната библиотека. Тази година за присъединяване в шествието са се записали близо 10 хиляди души. Това включва представители от 33 детски градини, 44 учебни заведения, четирите университета в града, духовенството, читалища и културни институти.

В Морската градина учениците ще могат да поднесат цветя на монумент от Алеята на възрожденците, след което да посетят един от двата концерта, които ще се проведат незабавно след шествието. Единият концерт е на открита сцена " Охлюва " и е под наслов " Език заветен ". В него ще вземат участие детски хор " Милка Стоева ", вокална групировка " Морски песъчинки " и разбъркан хор " Родна ария " с водещи Пепа Николова и Никола Парашкевов. Другият ще се организира в Летния спектакъл под наслов " Фолклорни ритми " с присъединяване на разнообразни детски и държавни фолклорни ансамбли, гайдарски сформира и учебни фолклорни обединения.

Традиционната галерия на бургаските художници " 24 май " ще бъде открита в залата на Дружество на бургаските художници, като в 13:00 ч. ще бъде разгласен и носителят на премията " Млад художник на годината ".

По същото време ще стартират и празничните начинания в Центъра за модерно изкуство и библиотека. Първите от тях са озаглавени " Книгата, която ме откри " или " Сляпа среща с книга ", в които деца и възрастни ще получат книга подарък от библиотеката. По-късно там ще се организира и тематично ателие по краснопис с името " Да пишем дружно глаголицата! " с началник доктор Маргарита Дончева. От 18:00 ч. следва и прожекция на документалния кино роман за Йордан Радичков " Истории за птици, хора и други чудеса " на режисьора проф. Любомир Халачев.

Днес ще бъде и формалното разкриване на Планетариума в зоната за публичен достъп в региона на Морската гара, който се намира тъкмо против Детския теоретичен център " Планет Ум ".

Стара Загора

Над 70 учебни заведения, детски градини, културни и просветителни институции и читалища ще се включат в празничното шествие, прецизира Българска телеграфна агенция, като ще бъдат маркирани и 165 години от първото тържествено честване на празника в Града под липите.

В 10 ч. пред постройката на общината ще има празничен водосвет след тържественото издигане на националното знаме и публични слова. Веднага по-късно ще стартира и шествието, което ще тръгне от площада пред общината и ще премине по централния бул. " Цар Симеон Велики ".

Кулминацията на празника ще бъде пред постройката на регионалната администрация, където самобитен край ще даде фолклорна комбинация на шест ансамбъла. Малко по-късно, привет във връзка празника ще насочат и актьорите от Драматичен спектакъл " Гео Милев ".

Велико Търново

От пл. " Велчова завера " ще потегли обичайното шествие с портретите на Кирил и Методий, на техните възпитаници, почитатели и на бележити българи. В шествието ще се включат деца, възпитаници, студенти, учители и преподаватели, общественици, библиотечни дейци, създатели. Пред постройката на общината ще бъде връчена общинската премия " 24 май " на изявен абитуриент. Носител на оценката тази година е Даница Христова от Езикова гимназия " Проф. доктор Асен Златаров ".

Перник

Празникът ще стартира в 11 ч. с шествие. В него ще се включат над 3000 възпитаници и учители от Перник. Колоната ще бъде предвождана от ученическия оркестър на най-старото пернишко образователно заведение - Шесто приблизително учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий ", което през този месец означи 180-годишен празник.

От 12 ч. на сцената пред Двореца на културата в миньорския град ще стартира фолклорен концерт с присъединяване на Ансамбъл " Граово " и детския фолклорен отбор " Чудно оро ".

В тържествената зала на Минната дирекция ще бъдат връчени оценките " За принос " на заслужили учители, културни дейци и публицисти. През целия ден експозициите на Регионалния исторически музей ще бъдат отворени и със свободен вход за искащите да ги посетят.

Сливен

Началото ще бъде обещано с шествие на възпитаници от локалните учебни заведения. То е планувано да стартира от Градската градина в 11 ч., ще премине по основната улица и ще продължи до централния пл. " Хаджи Димитър ". Там от 11.30 ч. ще стартира общоградската гала за отбелязване на празника. След това, от 12.30 ч. фолклорен отбор " Пирин " излиза на откритата сцена на пл. " Хаджи Димитър ". Пак там, от 19.30 ч. ще се състои концертът на Владимир Ампов - Графа и българската група Intelligent Music Project.

Ямбол

Денят ще бъде маркиран с шествие, концерт и гала по награждаване на учители и културни дейци. Очаква се в празничното шествие да се включат над 1200 учители, възпитаници и деца от детските градини в Ямбол.

Габрово

Празничната стратегия ще стартира в 9.30 ч. с церемониален молебен в храм " Успение на Пресвета Богородица ", а по-късно ще има литийно шествие от храм " Успение на Пресвета Богородица " до паметника на Васил Априлов и поднасяне на цветя. От 10 ч. е тържественото шествие на габровските детски градини и учебни заведения, Техническия университет, просветни и културни институции и поданство.

Шумен

В празничното шествие ще се включат деца, възпитаници, учители, студенти, преподаватели и представители на културни институти. Шествието ще тръгне в 10 часа от пл. " Кристал ", ще премине по бул. " Славянски " и ще приключи пред постройката на общината.

След това, от 11 часа на тържествена гала пред общината ще бъдат връчени премиите на Шумен в системата на образованието и науката за 2022 година Учители, възпитаници, студенти и преподаватели ще бъдат отличени за своя принос и значими триумфи в просветното дело.

В празничната стратегия със свои осъществявания ще вземат участие детските танцови ансамбли " Веселяче ", " Пъргавелче " и " Звънче ", детският хор " Бодра ария ", смесеният хор " Проф. Венета Вичева " и хор " Планинско ехтене ".

Търговище

В празничния ден Регионалният исторически музей в Търговище ще посреща гости със свободен вход. До 13 часа отворено за посещаване ще бъде Славейковото учебно заведение с непрекъсната експозиция " Възрожденска класна стая " и няколко изложения.

Разград

Празничният ден стартира за разградчани от пл. " Възраждане ", където в 10 ч. ще се съберат блокове от възпитаници от всички разградски учебни заведения. Ще бъде осъществен обред по издигане на националния байрак. В 11 ч. празнично шествие от представители на просветителни и културни институции потегля към пл. " Независимост ", където ще е празничният концерт.

Босилеград

Българите в Босилеград ще посрещнат празника пред църквата " Св. Троица " и първото килийно учебно заведение в с. Извор. От това място стартира просвещението на Краището през 1833-1835 година Българите ще отбележат празника с няколко събития. Празникът стартира в 11 ч. локално време с културно-образователна стратегия, в която ще вземат участие възпитаници и учители от Босилеград и България. Организаторите са подготвили и галерия с рисунки на деца от главното учебно заведение " Георги Димитров ".

В 13 ч. стартира церемониален концерт, квалифициран от главното учебно заведение и гимназията в Босилеград. Събитието ще се състои в огромната зала на Културния дом. По-късно в празненството ще се включи и Народната библиотека " Христо Ботев " в Босилеград. От 15.30 ч. там ще бъде изнесена лекция за глаголицата и вълшебството на буквите. Тя ще бъде показана от Татяна Атанасова, преподавател във Валдорфско учебно заведение и в Детска градина " Проф. Николай Райнов ", София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР