За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите

...
За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите
Коментари Харесай

Министър Шишков: Предвидили са Югозападната дъга на Софийския околовръстен път да завършва в кръговото за Банкя, затова държавата ще направи нова разработка

За тези, които сътвориха строителен безпорядък, е доста комфортно компаниите да са отговорни

Заварихме неуместното решение на Столична община югозападната дъга на Софийския околовръстен път, сред бул. „ Цар Борис III “ и Автомагистрала „ Струма “ да се влива в кръговото за Банкя. Всеки може да си показа какво ще се случи, в случай че трафикът от скоростното трасе не излиза непосредствено на автомагистралата, а се влива в кръстовище, което е даже с противоположен надолнище. Затова страната ще се намеси и ще направи нова разработка. Това съобщи в предаването „ Седмицата “ на Дарик радио министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той уточни, че планът е изцяло занимателен заради погрешно стартирана процедура.  „ Това е народен обект, който би трябвало да се извърши в партньорство сред страната и Столична община, само че общината преди 3-4 години е почнала сама процедурите по одобрение на обстоен организационен проект. Не знам дали е въпрос на заплашителен възторг или на неведение, само че страната ще се намеси, тъй като локалната администрация няма да се оправи “, разяснява арх. Шишков. Той изясни, че към този момент е упълномощил на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да направи нова разработка за трасето, тъй като е неприемливо да има градски кръг, който да влиза в кръгово придвижване. „ Ще се опитаме да стартираме този план, имаме прочут прогрес с сектора сред бул. “България “ и бул. „ Цар Борис III ”, където с дребни корекции процедурите ще приключат относително бързо “, сподели още арх. Шишков. По думите му досега са построени единствено лесните сектори от Южната дъга – на околовръстното  сред Автомагистрала „ Тракия “ и кв. „ Горубляне “, само че не е правено нищо за сложната част, която в този момент би трябвало да се направи. „ Загубиха се 3-4 години в правно голословно планиране “, разяснява районният министър. Според него, София е задръстен град в транспортно отношение, тъй като не са проектирани и построени пътните кръгове, заложени в градоустройствения проект. Той даде образец със строителството на бул. „ Тодор Каблешков “, който за последните години се строи постепенно и то единствено в частта сред „ бул. „ България “ и „ Черни връх “, което обаче не значи изцяло довеждане докрай на кръга и ще реши единствено частични проблеми.

„ Ремонтът на жълтите павета и улици в центъра  на София, част от плана по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, би трябвало да приключи в мандата на настоящия кмет и политическата мощ, която ръководи столицата. Ангажиментът би трябвало да е техен, тъй като в случай че казусът остане за идващия мандат, има заплаха София да катастрофира като визия, ремонтно и финансово. Ето за какво ще помогнем на общината, по този начин както помогнахме за завършването на интерконектора с Гърция “, разяснява още в предаването министърът Шишков. Според него, казусът с ремонтите е сложен, само че основно е заданието, което е обещано на строителите. „ Така възложителят си поръчва, какво да се направи, а каквото си поръчал, това ще получиш “, разяснява арх. Шишков. По думите му най-важното е планът да бъде приключен, с цел да може градът да получи положително строителство и парите от Европейски Съюз, поради което срокът за осъществяване ще бъде продължен до септември 2023 г.  „ Надявам се да се направи явен логаритъм за довеждане докрай на ремонта и разбор на технологията на осъществяване, да се ревизира заданието, в случай че има такова. А откакто всички документи дойдат в Министерство на регионалното развитие, ще знаем какъв е действителния проблем “, сподели още районният министър. „ Надявам се в понеделник да имаме документите, тъй като макар ангажимента с кмета, до петък не получихме нищо, с цел да помогнем на София, тъй като тя не заслужава да загуби парите от Европейски Съюз “, изрази очакване арх. Шишков. Той обаче се надява, че при започване на идната седмица нещата ще бъдат задвижени. Друг сериозен риск е всички нередности при градежа да останат за сметка на бюджета на София. “Очаквам от Общината да си изискат парите за осъщественото строителство на ул. “Граф Игнатиев ” и “Солунска ” в столицата, за което ги приканвам. Защото те би трябвало да бъдат тествани преди да е изтекла гаранцията, която е до декември 2022 година  Впрегнали сме се да оказваме помощ, тъй като София ми е на сърце, това е градът, в който съм роден “, сподели още арх. Шишков.

Изборът на терен за строителството на националната детска болница сподели за пръв път същинско държавническо мислене “, разяснява и тази тематика в предаването арх. Шишков. Той подсети, че решението за място е било „ зациклило “ от години в неправилна посока. „ Скелетът на незавършената постройка в двора на „ Александровска “ чисто софтуерно не позволяваше да се прави каквото и да е. Там нямаше късмет да създадем болница без взаимни отстъпки.  Теренът под нея, също не отговаряше на нищо, с изключение на на опцията да се раздадат едни пари напред, т.е. – един смален фешън на строителството на „ Хемус, тъй като и там има раздадени пари “, разяснява министърът. Той съобщи, че на терена в кв. „ Горна Баня “ ще се построи нова и модерна болница, с хеликоптерна площадка, с добра връзка, без взаимни отстъпки.

„ Фирмите станаха жертва на един популизъм. За тези, които сътвориха строителен безпорядък, е доста комфортно строителите да са отговорни. Каквито и да са компаниите, каквито и митове да се носят за тях, истината е, че са им давани пари, без да има планове. Те не са ги откраднали “. Така министърът отговори на въпрос на водещия Константин Вълков за какво едни и същи компании печелят публичните поръчки в пътния бранш и свадите към някои от тях. Според арх. Шишков, в последните години страната е живяла в строителна заблуда. „ Ако изброим каква съгласуваност липсва сред градовете и районите, илюзията ще стане още по-голяма. Досега имахме доста огромно говорене, доста медийно говорене, доста предизборни акции с обещания, само че нямаме нищо издигнато “, изброи арх. Шишков. Според него,  казусът е, че нямаме планувани задоволително автомагистрали. „ На нас ни трябват 2100 км автомагистрали, от които сме построи по-малко от 40%. Имаме проблем и с качеството на планиране, щом има преработки, само че това идва, тъй като процесите не започват в точния момент. Нямаме неприятни проектанти и строители, само че имаме неприятни ръководители, които не могат да впрегнат в точния момент нещата. За мен огромният проблем е, че всяка партия желае да вземе властта, само че мандатът е единствено 4 години. Т.е., в случай че стартира в този момент да проектира автомагистрала по всички процедури, лаврите ще останат за идващите ръководещи. Ако продължи по този начин да се мисли, в никакъв случай няма да построим нужната ни инфраструктура “, означи министърът на районното развиване и благоустройството и прикани за последователност и поредност. 

Министър Шишков осведоми, че служебното държавно управление ще приложи процедури, с цел да може строителният отрасъл да е по-спокоен и да не е подвластен от политиците и техните смени. Стъпка в тази посока е разделяното на процедурите за настоящ и главен ремонт на републиканската пътища.  „ Така компаниите ще са подвластни единствено от периодите, които сами слагат. Те в този момент зависят от политиците. Имат неизплатени суми, тъй като при започване на 2021 година при бюджет от 300 млн. лева за поправки, са предоставени такива за 1,1 милиарда лева – три пъти повече пари, които ги няма. Логично бе тази система да рухне по метода, по който съществуваше. Всеки който нарушава закона, рухва рано или късно, заключи арх. Шишков.

Министърът означи и нещо друго, което е доста притеснително – страната, за жалост, в един миг излиза, че не може да си съблюдава личните процедури и стартира да прави нарушавания. Случаят, който е посочил, че няма никакъв проблем процедурите да бъдат спазвани, е стартирането в употреба на интерконектора с Гърция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР