За стогодишнината от освобождението на Белград през Първата световна война

...
За стогодишнината от освобождението на Белград през Първата световна война
Коментари Харесай

Путин ще е в Белград на 1 ноември за голям парад, очакват се и разговори за Косово

За стогодишнината от освобождението на Белград през Първата международна война съветският президент Владимир Путин ще посети Белград на 1 ноември. Това оповестиха сръбски медии, а съгласно локални анализатори диалозите сред Сърбия и Косово ще са на дневен ред в срещата.

Според в. " Вечерне новости " Сърбия може да получи и съветска военна техника - леки бронетранспортьои БРДМ-2 и 30 танка Т-72. - дарението на която бе контрактувано през 2016 година

Посланикът на Русия в Белград Александър Чепурин удостовери визитата в края на предходната седмица, заяви в. " Данас ". Според него визитата е израз на желанието за задълбочаване на връзките със Сърбия и това ще се изрази в подписването на съглашения, които да създадат това допустимо.

Русия, Сърбия и Косово

Сръбският президент Александър Вучич сподели на среща с Чепурин, че визитата ще е " огромна чест " за страната му и удостоверява обичайното другарство сред двете страни. Това ще е третата среща на Вучич и Путин от началото на годината. Вучич посети Москва няколко пъти от 2017 година насам - през март преди президентските избори, които завоюва, в края на предходната година и по време на парада за Деня на успеха през май. Двамата са се срещали публично общо 12 пъти.

Междувременно, потвърждавайки новината, сръбският външен министър Ивица Дачич сподели от името на Русия, че Москва е подготвена да взе участие в брюкселския разговор сред Сърбия и Косово, в случай че форматът се промени, съобщи в. " Блиц ".

Путин не идва просто поради сръбската политика, а евентуално поради разговора с Косово, считат социологът Йово Бакич и политическият анализатор Драгомир Анджелкович, представени от " Данас ", запитани дали сходна аудиенция ще е от изгода на сръбската политика в косовския въпрос.

Нормализацията сред Белград и Прищина е изискване за напредъка на Сърбия в евроинтеграцията. Според Бакич визитата на Путин ще е обръщение и към Европейски Съюз, и към Съединени американски щати за другите възможности пред Сърбия, само че и вътрешно, за неутрализация на националистите. Анджелкович обаче не счита, че съветският президент би пристигнал, с цел да донесе полза на сръбската политика.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4827)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР