За срещата в Кайро пристигнаха генералният секретар на ООН Антониу

...
За срещата в Кайро пристигнаха генералният секретар на ООН Антониу
Коментари Харесай

Срещата в Кайро - без резултат за израелско-палестински мир, разногласия в Брюксел и САЩ

За срещата в Кайро дойдоха генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас, както и водачите на Йордания, Ирак и множеството страни от Персийския залив. В египетската столица пристигнаха и държавни ръководители и външни министри на редица европейски страни, както и високопоставени представители на Европейския съвет и Европейския съюз, Русия, Република Южна Африка, Китай и Япония.

Представители на враждуващите страни, както и на Иран обаче нямаше.

Съединени американски щати изпратиха своя шарже д`афер в американското посолство в Египет, само че не и висши чиновници от държавното управление на Джо Байдън.

Същевременно тази седмица Вашингтон наложи несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации, която приканва за прекъсване на огъня, с цел да може да се достави филантропична помощ в Газа, напомня сп. " Тайм ". Аргументът на Съединени американски щати беше, че в текста не се загатва правото на Израел на самоотбрана. " Два дни по-късно Байдън си приписа заслуги в обществените медии за посредничеството при сключването на договорката за изпращане на помощи в Газа и за освобождението на двете американски заложнички от " Хамас ", което беше контрактувано от държавното управление на Катар ", написа още американското списание.

В деня на срещата на върха за мир министерството на опазването на здравето на Газа съобщи, че от офанзивата на " Хамас " против Израел на 7 октомври до в този момент израелските въздушни и ракетни удари са лишили живота на минимум 4385 палестинци.

Основни моменти от форума в Кайро

В Кайро представителите на арабските и мюсюлманските страни приканиха за неотложно преустановяване на израелската атака, само че западните страни показаха най-вече по-скромни цели, като да вземем за пример филантропична помощ за цивилното население, написа Ройтерс.

Йорданският крал Абдула Втори осъди " световното безмълвие за израелските офанзиви ", при които бяха убити хиляди в ръководената от " Хамас " линия Газа, а над един милион останаха без дом. Той прикани за неутрален метод към израелско-палестинския спор. " Посланието, което чува арабският свят, е, че палестинският живот има по-малко значение от израелския ", съобщи йорданският крал и добави, че е засегнат и наскърбен от актовете на принуждение, осъществени против почтени цивилни в Газа, окупирания от Израел Западен бряг и Израел.

Палестинският президент Махмуд Абас сподели, че палестинците няма да бъдат разселвани или прогонвани от земята си. " Ние няма да напуснем, няма да напуснем ", безапелационен бе той.

От изявленията на няколко европейски водачи въпреки всичко стана ясно, че възходящият брой на жертвите измежду цивилното население и очертаващата се филантропична злополука в Газа са наложили едвам доловима смяна в реториката им, разяснява в. " Ню Йорк таймс ". Макар и да потвърдиха правото на Израел да се пази, през вчерашния ден европейските водачи единомислещо приканиха Израел да работи в сходство с интернационалното право и настояха за по-голяма отбрана на палестинските цивилни жители - въпроси, на които не се обръщаше толкоз внимание през първите няколко дни след офанзивата на " Хамас " от 7 октомври, добавя изданието.

" Колективното наказване е неразрешено от законите на войната ", съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис , представен от Ройтерс. " Когато се наложи да се води война, има граници на това, което може да се прави с човешки същества. Пълната блокада е в прорез с интернационалното право ", акцентира той.

Всеки западен представител загатна нуждата да се обезпечи непрекъснат поток от филантропична помощ за Газа, а няколко страни оповестиха, че ще усилят финансирането си в тази сфера. Освен това председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че европейската помощ за палестинците ще бъде утроена, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Англия и Германия приканиха израелските военни да проявят въздържаност, а Италия съобщи, че е значимо да се избегне ескалация.

Представителят на Съединени американски щати не приказва обществено на срещата, показва Ройтерс.

В Брюксел и Вашингтон назряват различия

" Докато за огромна част от света може наподобява, че Европейски Съюз е взаимен с Израел, в границите на блока нараства недоволството от твърдата произраелска позиция на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ", написа в. " Ню Йорк таймс ".

" Служители на Европейска комисия, които нормално, са твърдо неутрални, само че също така се опасяват за кариерните си вероятности в изпълнителната власт на Европейски Съюз, разпространиха писмо, в което показват възраженията си против позицията на Фон дер Лайен по спора сред Израел и " Хамас ", написа изданието. Писмото е адресирано персонално до председателката на Европейска комисия и е подписано от към 850 чиновници, които я упрекват в " проява на двойни стандарти " и настояват, че тя е дала " независимост на деяние за ускорение и легализиране на военно закононарушение в линията Газа ".

" Ние, група чиновници на Европейска комисия и други институции на Европейски Съюз, осъждаме както публично, по този начин и на персонална основа терористичните офанзиви, осъществени от " Хамас " против безпомощни цивилни жители (...). Също толкоз изрично осъждаме и непропорционалната реакция на израелското държавно управление против 2 300 000 палестински цивилни, блокирани в линията Газа ", се споделя в писмото.

" Точно заради тези жестокости сме сюрпризирани от позицията, която Европейска комисия и дори други институции на Европейски Съюз заеха ", се показва в текста, фрагменти от който бяха оповестени в осведомителния портал " Юрактив ".

Европейските представители декларират, че са обезпокоени от " привидното равнодушие, демонстрирано през последните няколко дни от нашата институция към продължаващото изтребване на цивилни жители в линията Газа, при неуважение на правата на индивида и интернационалното филантропично право ".

Същевременно тази седмица Джош Пол, деец от Държавния департамент на Съединени американски щати, подаде оставка поради изпращането на още оръжия и муниции на Израел. Според американския в. " Ню Йорк пост " Пол е работил в Държавния департамент повече от 10 години и е заемал служба в Бюрото по военно-политически въпроси, което управлява продажбите на оръжие.

" Обещах си, че ще остана толкоз дълго, колкото считам, че вредата, която мога да причиня, може да бъде обезщетена от положителното, което мога да направя ", написа той в профила си в обществената мрежа " ЛинкдИн ".

" За 11-те си години (служба) направих повече морални взаимни отстъпки, в сравнение с мога да си спомня, и всеки от тях беше тежък... Вярвам до дъното на душата си, че отговорът, който Израел подхваща, а дружно с това и американската поддръжка както за този отговор, по този начин и за статуквото на окупацията, ще докара само до повече и по-големи премеждия, както за израелския, по този начин и за палестинския народ ", написа още Пол.

Подходът на американския президент Джо Байдън към продължаващото принуждение в Израел и Палестина основава все по-силно напрежение в Държавния департамент, написа американският информативен портал " Хъфингтън пост ".

Представители на държавното управление са споделили пред публицисти от медията, че държавният секретар Антъни Блинкън и най-високопоставените му съветници подценяват широкоразпространеното вътрешно неодобрение. По думите им Блинкън и екипът му като че ли не се интересуват от препоръките на специалистите си, фокусирайки се върху поддръжката за Израел и разширението на военната му интервенция му в Газа. " На процедура в Държавния департамент назрява протест на всички нива ", е споделил един от чиновниците на институцията.

Двама представители на дипломатическото ведомство са декларирали пред " Хъфингтън пост ", че се приготвя изпращането на така наречен " депеша на противоречие " - документ, в който се насочат рецензии към политиката на Съединени американски щати и който доближава до ръководителите на департаментите по предпазен вътрешен канал.

Тези телеграми се преглеждат в Държавния департамент като израз на съществено противоречие в основни исторически моменти. " Телеграмата на противоречие " е основана в изискванията на бездънен вътрешен спор по време на войната във Виетнам и от този момент дипломатите употребяват този документ, с цел да насочат предизвестие, че Съединени американски щати вършат рисков и саморазрушителен избор във външната си политика, отбелязва " Хъфингтън пост ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР