За спасяването на финансово закъсалата държавна ТЕЦ Марица-2“ може да

...
За спасяването на финансово закъсалата държавна ТЕЦ Марица-2“ може да
Коментари Харесай

Токът пак поскъпва?

За спасяването на финансово закъсалата държавна Топлоелектрическа централа " Марица-2 “ може да се наложи да се вдигне цената на електрическата енергия или БЕХ да й отпусне заем. Това стана ясно след вчерашното съвещание на парламентарната комисия по енергетика, съобщи в. " Монитор ".

Председателят на комисията Делян Добрев удостовери вероятността да се наложи повишаване на тока. " За мен вярното решение е в оптималната степен да се съкратят разноските “, сподели още той.  По думите му, в случай че това не стане, ще се наложи увеличение на приходите, което значи тъкмо повишаване на тока.

" Надявам се да не се стига до такава степен, а страната да усъвършенства работата на своите сдружения, с цел да си понижат разноските. Разбира се, ние ще чакаме оферти вид от министерството на енергетиката за справяне с казуса “, изясни той.  Относно концепцията БЕХ да поеме разноските за парниковите излъчвания, които са на стойност от над 466 млн. лева и би трябвало да бъдат платени от държавния Топлоелектрическа централа до март, с цел да продължи работата си, Делян Добрев разясни, че това не може да стане безплатно.

" Може да ги поеме със заем към теца, който обаче няма да усъвършенства обстановката с теца, а противоположното - ще я утежни още повече “, сподели той. След съвещанието на енергийната комисия, на което министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаряше на депутатски въпроси, тя отхвърли да се възнамерява повишаване на електрическата енергия с цел да се избави най-големия държавен Топлоелектрическа централа в Маришкия басейн и цената остава, такава, каквато е. Тя удостовери, че централата би трябвало да заплати голямата сума, с цел да продължи да работи, без да рискува огромни санкции. 

" Трябва да начертаем ограничения за излизане от обстановката, тъй като въглищните централи са базова мощ, без която българската енергийна система няма по какъв начин да работи обикновено “, изясни министърът. По думите й, други страни от Европейски Съюз са решили сходен проблем с кандидатстване и надлежно одобрение от Еврокомисията на така наречен стратегически запас. Относно концепцията за обединяването на най-голямата държавна Топлоелектрическа централа с АЕЦ " Козлодуй “ Петкова посочи, че е срещу, тъй като по понятни аргументи АЕЦ би трябвало да е постоянна финансово.

" Подобно обединяване би основало повече проблеми, в сравнение с да даде решение. На АЕЦ-а ще трябват пари за удължение на периода за експлоатация на 6-и блок “, разясни министърът. Енергийният специалист проф. Атанас Тасев, изясни за " Монитор “, че захласнати по дерогацията за азотните и серни окиси от тецовете, в този момент ни удари въглеродният двуокис. Според професора даже да има дерогация, точно високите цени на купуваните квоти за парнкови газове ще ни накарат сами да си затворим централите по стопански аргументи. Той счита, че е при тези огромни разноски разумно е те да бъдат поети от потребителите посредством по-висока цена на електрическата енергия.

" Има вид за създаване на нови въглищни нискоемисионни централи “, изясни още професорът. " Китай в последните няколко години затвори 120 хиляди МВт остарели централи и построи на тяхно място нови с мощ 150 хиляди МВт. Тецовете се строят бързо, не са скъпи. Трябва да си създадем сметката, дали да плащаме по 500-600 милиона на година или да построим нова за милиард “, добави проф. Тасев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР