За шестте месеца на годината Инспекцията по труда е издала

...
За шестте месеца на годината Инспекцията по труда е издала
Коментари Харесай

Увеличават се непълнолетните, които искат разрешение за работа

За шестте месеца на годината Инспекцията по труда е издала с към 20% повече позволения за работа на малолетни лица по отношение на същия интервал на 2017 година

Дадените позволения през 2018 година са 3733 бр., от които 74 бр. са за лица, ненавършили 16 година Отказите са 59 бр., пет от тях за ненавършили 16 година За същия интервал на 2017 година разрешенията са били 3124 бр. (46 бр. от тях са за ненавършили 16 г.), а отводите - 51 бр. (за ненавършили 16 година също 5 бр.), оповестяват от ГИТ.

Процедурата за издаване на позволение е оптимално облекчена. Искането се декларира от работодателя, който ще наема малолетното лице, въз основата на едвам 7 документа. Два от тях се обезпечават от търсещите работа – здравно удостоверение за всички, а за лицата, които нямат 16 година и работят в образователно време – проект на образователните занятия. Дирекция „ Инспекция по труда “ по седалище на местонахождението на работното място, където се подава настояването, се произнася до 7 работни дни, само че в множеството случаи и по-рано даже и в пика на подаване на настояванията – към началото на лятната почивка, когато в дирекциите с морски курорти дневно идват по повече от 100 бр.

Документите, които се изискват от работодателя, са длъжностна характеристика; резултати от оценката на риска, на който може да бъде изложено малолетното лице, ведно с протоколи от осъществени измервания на факторите на работната среда; обезпечени ограничения за отбрана на здравето и сигурността на работещия; лист на нужните персонални защитни средства (при необходимост). Всички тези документи работодателят би трябвало да има за всяко работно място, на което ще бъде назначен служащ, без значение дали той е пълновръстен или малолетен, заради което не може да се твърди, че са административна тежест и затрудняват наемането на малолетни лица. Разликата е, че при наемане на малолетно лице те се показват преди започване на работа, а при постъпване на работа на пълновръстен служащ – при инспекция. Работодателят би трябвало да показа още здравно умозаключение, че лицето под 18 година е годно да прави работата, за която кандидатства, от работа по трудова медицина, с каквато е задължен по закон да има контракт.

Цялата процедура, както и формуляр за искане за позволение за наемане на малолетно лице, е оповестена на уеб страницата на ИА ГИТ, в рубриката „ Административно обслужване “, подрубрика „ Формуляри “. Исканията могат да се подават както по електронен път, по този начин и на място в дирекциите „ Инспекция по труда “ по местоположение на работното място.

Освен позволителен режим, законодателят е въвел още отбрани за труда малолетните лица. Техният работен ден е 7-часов. Забранено е те да поставят ексклузивен труд, както и нощен (от 22 ч. до 6 ч. за ненавършили 18 година и от 20 ч. до 6 ч. за ненавършили 16 г.) Предвиденият за тях отпуск е продължен на 26 дни. Наемането на малолетни без позволение от Инспекцията по труда е криминализирано действие и контролните органи на Агенцията алармират прокуратурата. За първото полугодие на 2018 година са подадени 7 такива сигнала до прокуратурата, а през 2017 година те са били 6 бр.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР