За шест месеца на поста френският президент Еманюел Макрон Еманюел

...
За шест месеца на поста френският президент Еманюел Макрон Еманюел
Коментари Харесай

Макрон: шест месеца бързи реформи и авторитарен стил

За шест месеца на поста френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е... към профила предприе пламенно промени, в това число по най-експлозивните въпроси, само че с цената на невиждан спад на известността, която понижава и поради неговия жанр, считан от време на време за властнически. Силен поради триумфа на своята партия "Република, напред! " на парламентарните избори през юни, Макрон издейства да бъде гласуван още това лято законът за морализиране на политическия живот и наложи промяната на трудовото право - дребна гражданска война, която продължава да провокира многочислени митинги на улицата, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Той гледа в доста дълготраен проект и не отстъпва ", обобщава човек от неговото обграждане. Според наблюдаващите 39-годишният Макрон, който е най-младият определен президент в историята на Франция, към този момент мисли за своето преизбиране през 2022 година

Решен да поддържа бърз темп на промени, макар че известността му понижа с 20 %, откогато пристигна на власт - невиждан спад - той към този момент задвижи промените на системите за компенсации при безработица и професионална подготовка, политиката на жилищно настаняване и приема в университетите.

Догодина и през идващите години ще пристигна редът на правораздаването и режимът на пенсиониране, без Макрон да не помни своето заричане да понижи броя на депутатите и сенаторите.

Той също така желае да върне на президентската институция престижа и интернационалната аура - нещо, което съгласно изследвания болшинството от французите приветстват.

"Тези шест месеца минаха добре ", твърдят от неговия антураж. "Страната е узряла за тези промени ", добавя източник от държавното управление.

Изправена пред него, опозицията наподобява трайно отслабена от вълната Макрон. Нито синдикатите, нито радикалното ляво придвижване "Непокорна Франция " съумяха да спрат промяната на трудовото законодателство. Самият Жан-Люк Меланшон, водачът на "Непокорна Франция ", който се бори против "либералните промени " на президента, неотдавна призна: "За момента той е в мощна позиция. "

Що се отнася до социалистите, управлявалата преди Макрон партия, те са на умиране. "Републиканците ", дясната съпротива, са разграничени сред тези, които се причислиха към президента, в това число министър председателят Едуар Филип, и тези, искащи да останат в съпротива. Най-сетне, крайнодесният Национален фронт към момента не може да се съвземе от разгрома сред двата тура на президентските избори.

Държавният глава модернизатор обаче би трябвало да се бори с етикета "президент на богатите ", който му бе лепнат, изключително след промяната на налога върху благосъстоянието, която понижи сензитивно облагането на най-заможните.

Лентяи и завистници

Елисейският замък се надява да поправя този имидж, като анулира налог жилище за 80 % от семействата - данък, засягащ всеки човек, притежаващ недвижимо имущество - и намалявайки осигуровките, удържани от заплатите, още през януари.
"(Макрон) има време ", акцентира политологът Брюно Котрес от Центъра за политически проучвания към Университета по политически науки в Париж. Изборният календар е празен до изборите за Европейски парламент през 2019 година и икономическата обстановка се усъвършенства.

Еманюел Макрон по този начин или другояче си е дал период от 18 месеца до две години за първата равносметка на своите промени. Французите му дават такава пролонгация, защото 50 % от тях считат, че към момента е прекомерно рано за предоставяне на оценки.

Най-сетне, Макрон обявява големи упоритости за Европа - от обща войска до координирани данъчни ставки. И той съумя да затегне изискванията за командирован труд в Европейски Съюз - система, остро подложена на критика във Франция.

Стилът на Макрон обаче може да не бъде възприеман добре. Той насочи тежки думи по адрес на "лентяите ", "циниците ", "завистниците ", които винят богатите и желаят да "хвърлят камъни по първите в свръзката ", по тези, които съумяват. И укори стачкуващи, че "всяват безпорядък " вместо да си търсят работа.

"Продължението ще зависи от неговите социално-икономически триумфи... Той има имиджа на човек, който не обръща внимание на страданията на народа - нещо, което му вреди ", предизвестява Брюно Котрес.

Американското списание "Тайм " постави на закачлива първа страница в последния си брой фотография на Макрон с огромно заглавие "Следващият водач на Европа ", само че с уточняваща звездичка: "Ако успее първо да управлява Франция ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР