За сериозен недостиг на лекарството Пулмикорт (кортикостероид) алармират лични лекари

...
За сериозен недостиг на лекарството Пулмикорт (кортикостероид) алармират лични лекари
Коментари Харесай

Лекарството Пулмикорт изчезна от аптеките

За сериозен дефицит на лекарството " Пулмикорт " (кортикостероид) сигнализират персонални лекари и пациенти, заяви БГНЕС. Медикаментът се употребява постоянно при деца за лекуване на тежки възпаления на дихателните пътища и при астма.

Непредставителна инспекция на организацията в 5 аптеки от разнообразни вериги удостоверява сигналите.

В аптеката на 29-та поликлиника в София " Пулмикорт " няма, няма и в складовете, с които аптеката работи. Същото е ситуацията и в три от аптеките, ситуирани в постройката на 20-та поликлиника в квартал " Борово ", както и в други две самостоятелни една от друга аптеки в квартал " Манастирски ливади ".

Лични лекари изясняват, че лекарственият артикул постоянно се ползва и за коронавирус заболели, което прави търсенето му още по-голямо.

Масово родители, за чиито деца лекарството е предписано за инхалации, прибягват към търсенето му в прилежащи неевропейски страни като Сърбия, да вземем за пример, където препаратът може да се откри доста по-лесно и даже по-евтино.

Последно на 8 декември здравното министерство осведоми, че дефицит на лекарството няма, само че единствено седмица по-късно става известно това не е по този начин.

Също към тази дата, в Изпълнителната организация по медикаментите не беше постъпвала информация за прекратяване на доставките.

Тогава от Министерство на здравеопазването обявиха, че през месец декември са планувани 2 доставки от лекарствения артикул Pulmicort Nebuliser suspension 0.25 mg/ml - 2 ml.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР