За септември бе отложено делото на Окръжния съд в Добрич,

...
За септември бе отложено делото на Окръжния съд в Добрич,
Коментари Харесай

Отложиха делото срещу втория помощник-капитан на кораба Вера Су

За септември бе отсрочено делото на Окръжния съд в Добрич, формирано по обвинителен акт против втория помощник-капитан на кораба " Вера Су ", стана ясно по време на днешното правосъдно съвещание. В правосъдната зала бяха прочетени показанията на двама очевидци по делото. Те са турски жители и са дали своите пояснения пред арбитър в хода на досъдебното произвеждане.

Съдът почете настояването на прокуратурата посредством повторна правосъдна поръчка да бъде свикан за непосреден разпит в качеството му на очевидец различен турски жител, който е бил първи помощник-капитан на кораба и показанията му са от голяма важност за откриване на истината по делото. Съдът рапортува на страните, че досега не е изпълнена правосъдна поръчка, изпратена до Република Азербайджан с молба за връчване на призовки на трима очевидци, азербайджански жители.

Делото е формирано по импортиран от Окръжната прокуратура - Добрич обвинителен акт против турския жител К.А. Повдигнато му е обвиняване за това, че на 20 септември 2021 година, в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг и комплекс " Русалка ", като вахтен помощник-капитан на транспортен съд " Вера Су ", плаващ под панамски байрак, е задремал и е позволил плавателният съд да заседне. Деянието е осъществено по несъобразителност и от него са настъпили обилни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734, 85 лв..

Според обвиняването, като е позволил да заспи при носенето на навигационна вахта, подсъдимият е нарушил предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, в резултат на което се е стигнало до засядането на кораба.

В хода на правосъдното разследване до момента съдът е разпитал 11 очевидци, български жители, и е приел заключенията на две експертизи.

Делото се гледа в отсъствието на подсъдимия, защото К.А. се намира отвън рамките на България, и въпреки местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде свикан заради отказано осъществяване на правосъдна поръчка за призоваването му.

Следващото правосъдно съвещание е планувано за 29 септември 2023 година


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР