Помните ли сагата с кораба „Вера Су“? Съдбата му още

...
Помните ли сагата с кораба „Вера Су“? Съдбата му още
Коментари Харесай

Какво се случва с Вера Су?

Помните ли сагата с кораба „ Вера Су “? Съдбата му още се разисква.

От транспортното министерство обявиха за Българска национална телевизия, че евентуално ще бъде продаден за скрап. Според плановете на страната, корабът е оценен на малко над 800 хиляди $.

Ще покрие ли тази сума разноските за избавителната интервенция обаче и какви са вероятните разновидности?

В момента корабът „ Вера Су " е благосъстоятелност на застрахователната компания, откакто турският корабособственик разгласи, че изоставя плавателния съд. Работи се по два сюжета. При единия компанията дава „ Вера Су " на българската страна, с цел да го продаде и доплаща разликата за спасяването и провлачването на кораба.

" Другата догадка е застрахователите да изплатят всички направени разноски на българската страна и след това те да разполагат със собствеността на кораба ", сподели Владимир Върбанов, зам.-министър на превоза и известията.

Корабът „ Вера Су " беше изтеглен на изсъхнал док в кораборемонтния цех „ Терем - Флотски боеприпас ". Плавателният съд ще остане тук, до момента в който се вземе решение за ориста му.

Състоянието на кораба е сериозно след удара в скалите и 36-те дни в бурното море край Камен бряг. След изваждането му на сушата се вижда, че е деформиран носът и огромна част от корпуса. Корабът има няколко огромни пробойни и ремонтът му ще излезе скъпо.

" Всички вътрешни булбове, набори, ребра, са смачкани и е нужна цялостна замяна. Да бъдат сменени почти 100 тона ламарина ", сподели инж. Стефан Стоянов, административен и механически шеф на „ ТЕРЕМ - Флотски боеприпас ".

Ремонтът би бил доста безценен по тази причина по всяка възможност " Вера Су " ще бъде нарязан и претопен. 800 хиляди $ ще покрият ненапълно разноските по избавителната интервенция, която коства на страната към 2,5 млн. лв.. Остатъкът би трябвало да се покрие от застрахователя.

" Българската страна ще си върне напълно разноските, които е направила. Аз се надявам със застрахователната компания да не водим каузи и да не отиваме на арбитраж и да не правим правосъдни разходи в тази посока ", сподели Върбанов.

Държавата продължава да заплаща, въпреки и алегорично, на кораборемотния цех „ ТЕРЕМ - Флотски боеприпас ", до момента в който корабът „ Вера Су " е там на док.

Екип на Българска национална телевизия беше позволен екслузивно до огледа на кораба и следствието на аргументите, довели до случая. Какви са вредите, можете да видите във кино лентата „ Корабокрушението: Вера Су и старите пробойни “, който ще бъде излъчен в поредицата „ В кадър “, в неделя от 19:30 часа по Българска национална телевизия 1.

Автор: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР