За съзряването, за любовта, за насилието и за секса в

...
За съзряването, за любовта, за насилието и за секса в
Коментари Харесай

Мляко и мед от Рупи Каур – книга, която всяка жена трябва да прочете

За съзряването, за любовта, за насилието и за секса в няколко реда.
След като се трансформира в международна сензация, „ Мляко и мед” от канадската поетеса от индийски генезис Рупи Каур излиза най-сетне и на български език под редакцията на Илиян Любомиров.
Не стихосбирка, а обществено събитие – за пострадването, обичането, счупването, изцеляването. Рупи Каур не се тормози да засегне едни от най-неудобните за XXI век тематики и по този начин да нарисува ослепителен и запаметяващ се портрет на актуалната жена в цялата ѝ многостранност.
Ръката, която не милва, а вечно прекършва стъблото на живота, оставя трайна диря в живота на момичето. Любовта, която не се случва, трансформира секса в история на нещастието. Очакването на някого, който може би в никакъв случай няма да пристигна, трансформира живота в надпреварване със стрелките на времето.
Подплатена с авторски илюстрации, „ Мляко и мед” е стряскащо и запаметяващо се проучване на женствеността, мъчително признание за насилието, злоупотребата, любовта, скръбта, контузията и за това какво е да си цветнокожа жена в днешно време.
Хапливият стих на Каур дълбае безкомпромисно в раната на спомените. История на възприятията – поезията в „ мляко и мед” е плашеща, само че също по този начин и всеобхватна, нежна и близка. Поезия, която приказва на език, който доста добре приказваме, само че от дълго време сме не запомнили.
Рупи Каур е стихотворец и актьор. Когато става на пет, майка ѝ ѝ дава четка и споделя: „ Нарисувай сърцето си “. На седемнайсет тя извършва първото си стихотворение пред аудитория. Докато учи в университета на Ватерло, Рупи написа, илюстрира и сама разгласява първата си стихосбирка, „ Мляко и мед”. В годините по-късно, „ мляко и мед” стана интернационален феномен.Продадена е допълнително от 3 милиона копия, преведена е на повече от 35 езика и застава преди всичко в класацията на „ Ню Йорк таймс “, където остава повече от 100 поредни седмици.

Дългоочакваната втора стихосбирка на Рупи „ слънцето и нейните цветя” беше издадена през 2017 година и още в първата си седмица стана международен бестселър. В първите три месеца тя беше продадена в над милион копия и беше посрещната топло от читатели по целия свят. Рупи Каур е включена в листата на списание „ Форбс “ „ 30 под 30 “ и е редактор на антологията за нови създатели на Оксфорд и Кеймбридж за месец май 2016 година Тя е и в листата на стоте дами на Военновъздушни сили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР