За същия период петролът също си повиши два пъти цената.

...
За същия период петролът също си повиши два пъти цената.
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Към средата на годината петролът и природният газ ще стабилизират цените си

" За същия интервал петролът също си увеличи два пъти цената. Окуражителните прогнози са, че към средата на тази година и петролът, и природният газ ще стабилизират цените си. Това ще спомогне за спад на инфлацията, тъй че за можем да се възстановим по-видимо като стопанска система. И растежът на Брутният вътрешен продукт да изпревари растежа на инфлацията, тъй като в този момент е противоположното ", разясни още икономистът.

Инфлацията в края на ноември 2021 беше 7,3 на 100, в този момент чакаме данните за цялата година, евентуално ще е към 8 на 100, а растежът на Брутният вътрешен продукт е 4,5 %, като евентуално да се вдигне до 5%. И от средата на годината се надявам, по-осезаемо да се възвърне тази наклонност ", съобщи Румен Гълъбинов.

По думите му мораториумът би трябвало да бъде единствено за към месец, а по-късно да се създаде проект за подкрепяне и на индустриалните консуматори, а също и на битовите консуматори.

" Европейска комисия предлага на страните оглеждане на целия електроенергиен пазар като процедури, като правила, метод за експорт на електрическа енергия. Другото направление са обезщетителните ограничения - в какъв размер страните да стартират да компенсират бизнес потребителите и семействата, като се дефинират " енергийно бедните ", уточни още икономистът.

Друго направление е в посока на данъчни промени - на половина по-ниско Данък добавена стойност за електрическата енергия за шест месеца, това също беше обсъждано в Европейска комисия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР