За САЩ е въпрос на национален интерес и интерес в

...
За САЩ е въпрос на национален интерес и интерес в
Коментари Харесай

Блинкън: Предоставянето на F-16 на Турция е въпрос на национален интерес за САЩ

За Съединени американски щати е въпрос на народен интерес и интерес в региона на сигурността да бъдат осъвременени F-16, с които Турция към този момент разполага, както и продажбата на нови изтребители на Анкара. Това съобщи държавният секретар Антъни Блинкън на взаимна конференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, заяви в. „ Катимерини “ с позоваване на Ройтерс.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън продължава да поддържа доставката на F-16 за Турция, уточни Блинкън.

Турският външен министър означи, че не приема обвързването на въпроса за закупуването на самолети F-16 от Съединени американски щати с избрани условия и чака всички наказания против Турция да бъдат анулирани допустимо най-скоро.

Чавушоглу напомни, че Турция преди е превеждала средства за закупуването на изтребители от пето потомство F-35, само че по този начин и не ги е получила. " Бяхме извадени от тази стратегия. В същото време към този момент сме превели 1,4 милиарда $. Връщането на тази сума е естествено очакване на Анкара. Този въпрос се разисква сега. Очакваме скорошно решение. " - разясни турският министър.

От своя страна държавният секретар на Съединени американски щати сподели, че " капацитетът за взаимни дейности сред Турция и НАТО постоянно е значим за Вашингтон, както съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ".

Чавушоглу прикани всички страни от НАТО да убедят Швеция да предприеме съответни стъпки, с цел да отговори на опасенията на Анкара.

От своя страна Антъни Блинкън установи, че Финландия и Швеция към този момент са подхванали съответни стъпки във връзка с меморандума, който са подписали с Турция. Той посочи, че разширението на НАТО не е двустранен въпрос, движещ се в посока ескалация на натиска на Вашингтон върху Анкара.

По отношение на Украйна държавният секретар на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон е смутен от поддръжката на Китай за " военните старания " на Русия, изключително по въпроса за доставките на оръжие.

Чавушоглу акцентира, че Турция не изнася за Русия артикули, които могат да се употребяват в отбранителната индустрия. По думите му, Анкара е подхванала ограничения за попречване на възможни нарушавания на глобите против Москва.

Блинкън съобщи, че „ ясният глас “ на Турция в поддръжка на суверенитета на Украйна е от решаващо значение.

По отношение на опустошителните трусове Турция е признателна на управляващите и народа на Съединени американски щати за тяхната взаимност и поддръжка, сподели още турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от АА.

Ръководителят на турската дипломация означи, че Вашингтон е заявил готовността си да поддържа Анкара в оптималната степен още от първия ден на бедствието.

Чавушоглу уточни също, че програмата на Турция за разговор със Съединени американски щати е обширна и последната среща на четири очи с Блинкън се е състояла единствено преди месец във Вашингтон.

Втората среща на Стратегическия механизъм Турция-САЩ е планувана за втората половина на 2023 година " Нашата цел е да използваме всички благоприятни условия за разговор в интерес на Турция и Съединени американски щати. В същото време е значимо да обсъждаме провокациите пред съдействието. " - акцентира турският министър.

Чавушоглу напомни, че комерсиалният оборот сред Турция и Съединени американски щати е достигнал 32 милиарда $ и страните имат за цел да го усилят до 100 милиарда $ годишно.

След Турция Антъни Блинкен отпътува за Гърция, оповестява гръцкият вестник „ Катимерини “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР