За съжаление днешният успех беше леко помрачен от факта, че

...
За съжаление днешният успех беше леко помрачен от факта, че
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в орбита поредните 60 спътника от групировката Старлинк!

За страдание днешният триумф беше леко засенчен от обстоятелството, че първата степен на “Фолкън 9 ” не съумя да уцели тъкмо плаващата платформа в океана. От СпейсЕкс обаче ни осведомят, че ракетата е запалила моторите си наред и е направила меко приводняване, което ще разреши на компанията да си я прибере. Това бе четвъртият полет за тази първа степен. Като изключим частната компания Блу Ориджин, която неведнъж изстрелва ракети в космоса, само че по суборбитална траектория, СпейсЕкс към този момент е единствената американска компания, разполагаща с отчасти възвръщаема орбитална ракета. Нито една друга ракетна компания или държавна организация – ни в Съединени американски щати, ни в Русия, ни в Западна Европа, ни в Китай не може да се похвали с четири полета на една и съща степен.

Днешният полет бе рекорден за СпейсЕкс и заради една друга причина – това е най-краткото време за преработване на ракета за компанията до този миг. Предишното изстрелване на същата тази степен бе на 16-ти декември, което значи, че са минали единствено 63 дни сред полетите ѝ. Все още обаче следва на СпейсЕкс да бие международния връх за преработване на орбитален притежател – той към момента се държи от совалката “Атлантис ”, която през 1985-та съумя да извърши два полета в границите на 54 дни. 

Най-важното от днешната задача обаче си остава сполучливото изстрелване на следващата порция спътници на “Старлинк ”. С това интернет спътниците на Илон Мъск са към този момент съвсем 300. Нужни са още към 400 за минимално покритие и 800 за приблизително. Когато бъде достигнато изцяло покритие, в космоса ще има 1 584 спътника. Някой ден СпейсЕкс може даже да получи позволение, което ще разреши в космоса да работят общо 42 000 спътника.

Амбициите на Мъск не се посрещат с всеобщо утвърждение – съгласно астрономическата общественост множеството спътници в близкия космос съществено ще пречат на наземните телескопични наблюдения. При това Мъск е единствено един от играчите в тази област. Подобна мегагрупировка строи английската компания УанУеб посредством съветски ракети, настрана Русия има проект за лична формация “Ефир ”, а Амазон и Боинг също плануват аналогични планове. 

СпейсЕкс неотдавна тестваха сателит с черно покритие и в случай че той се окаже задоволително дееспособен, част (макар и не всички) от проблемите на астрономите ще бъдат решени. Но до момента в който технологията се потвърди, компанията продължава да изстрелва спътници от типичен вид.

Дори и планът да нервира някои хора, въвеждането на “Старлинк ” в употреба може да се окаже по-малкото зло. Ако има интернет покритие на всички места по света, тоталитарните политически режими ще са в доста сложна позиция – да, евентуално фирмите ще се наложи да извършват някои регулации, с цел да бъде позволено приемането на сателитния сигнал на територията на съответната страна, само че когато технологията я има, всички знаем какъв брой мъчно начинание би било цензурирането. Освен това в случай че “Старлинк ” се окаже печеливш план, той ще налее доста пари в джоба на Мъск за реализирането на пилотирани задачи до Марс. А с усвояването на Слънчевата система ще стане допустимо преместването и на астрономическата техника в космоса.

Едно е несъмнено – човечеството е на прага да стане галактически тип. Промяната чука на вратата – време е да свикнем, че скоро небето ще изобилства освен от звезди, само че и от апарати, издигнати от човешка ръка. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube) връзка

Харесвате ли публикациите на КОСМОС БГ? Подкрепете блога в Patreon! 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР