За съжаление африканската чума по свинете ще продължи да се

...
За съжаление африканската чума по свинете ще продължи да се
Коментари Харесай

Директорът на БАБХ: Африканската чума по свинете ще се отрази зле и на туризма

За страдание африканската чума по свинете ще продължи да се разраства и ще демонстрира нападателен темперамент, чакат се проблеми в промишлеността и туризма. Това сподели пред  " Фокус "  д-р Георги Чобанов – шеф на Дирекция " Здравеопазване и хуманно отношение към животните и надзор на фуражите " в Българската организация по сигурност на храните.

" За болестта се сигнализира интензивно още от 2016 година ", напомни той. " Миналата година на 30 август беше първият случай в село Тутраканци. Тогава в границите на 24 часа успяхме да умъртвим всички контактни прасета в селото и да дезинфекцираме селището ", сподели още Чобанов. 

" С времето се оказа, че тези ограничения са били извънредно верни, тъй като нямаше последващо огнище, където да се появи болестта. За страдание още първия месец откакто ликвидирахме това огнище стартира да се тиражира въпросът, че ние в действителност приключихме с африканската чума. И в този момент, до преди две-три седмица, до преди първата поява на огнищата в плевенска област, мненията отново бяха, че няма африканска чума при нас ", добави шефът на БАБХ. 

Напротив, африканската чума към този момент е тук, имаме я в дивата популация, където доста мъчно се изкоренява, тъй че ще разчитаме до няколко години да бъде открита и направена ваксина за животните и едвам тогава можем да се надяваме за справяне с казуса ", изясни той. Д-р Георги Чобанов сподели още, че съществува риск от обновяване на болестта в село Тутраканци, в случай че още веднъж стартира развъждане на свине.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР