За регистрацията на кладенец не се изисква нотариален акт, скица

...
За регистрацията на кладенец не се изисква нотариален акт, скица
Коментари Харесай

МОСВ: За регистрация на кладенец е нужно само заявление | Срокът изтича на 28 ноември

„ За регистрацията на бунар не се изисква нотариален акт, схема на парцела, персонална карта и какъвто и да е различен документ. Единственият нужен документ е попълнено заявление за регистрация на бунар за лични потребности “.

Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров през днешния ден в границите на онлайн среща с представители на общини и регионални администрации по въпроси, свързани с регистрацията на водовземни уреди за лични потребности.

Срокът за подаване на заявките за регистрация на уреди и за лични, и за икономически потребности е до 28 ноември. На интернет страниците на четирите Басейнови дирекции има подробна информация и бланка на заявката за регистрация.

Информация за басейновите дирекции вижте на: 

Целта на регистрацията е в Басейновите дирекции на ръководство, които са част от Министерството на околната среди и водите, да постъпи настояща информация за броя и местонахождението на водовземните уреди в съответния регион, с цел да може да се подсигурява справедливото прилагане на водните запаси. Изискването за регистрация на кладенците като водовземни уреди е в сходство със Закона за водите.

Заявлението се подава в Басейновата дирекция (БД), на чиято територия се намира парцелът с кладенеца – БД „ Западнобеломорски регион “, БД „ Черноморски регион “, БД „ Дунавски регион ” и  БД „ Източнобеломорски регион “.

Заявлението за регистрация на бунар за лични потребности може да се подаде и посредством съответния кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната Басейнова дирекция постъпилите в този интервал заявки.

Такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите, не се заплаща.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози.

Във връзка с зародилите съответни въпроси по места зам.-министър Петър Димитров и Басейновите дирекции провеждат онлайн приемни от централите на дирекциите. Във вторник към този момент беше извършена такава среща във Варна с присъединяване и на шефа на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ Явор Димитров.

Утре Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ в Плевен ще организира онлайн среща с представители на общинската власт от 11 часа. Предстои да се провеждат сходни онлайн приемни и в Благоевград – в сряда, и Пловдив – в петък.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР