За редовия гражданин коледно-новогодишните празници приключиха още на 2 януари,

...
За редовия гражданин коледно-новогодишните празници приключиха още на 2 януари,
Коментари Харесай

Регулатори, ротации, рокади. Парламент 2024

За редовия жител коледно-новогодишните празници завършиха още на 2 януари, за депутатите това ще стане на 11-и, когато ще би трябвало да се изправят пред първото си от серия идни не толкоз законодателни, колкото политически решения - избор на двама конституционни съдии. 

Всъщност, има 16 регулаторни, контролни и други органи с изтекли мандати, като сменени би трябвало да бъдат към 80 души. И предстоящо в околните месеци парламентарният живот ще се върти към тях, както и към идната през март ротация в Министерския съвет, а публицистите през ден ще питат " скърца ли " сглобката " - около спрягането на един или различен претендент за пост.
Първи тест - конституционните съдии
Първи са регулаторите. В първия работен ден на Народно събрание след ваканцията изтича крайният период за подаване на кандидатури за конституционни съдии от парламентарната квота на местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев - първият с мандат, изминал през 2021 година, вторият - през 2022 година От Конституционен съд напомняха на всяко ново национално заседание за това му обвързване, само че съдът все по този начин продължава да действа в понижен състав поради политическата неустойчивост през миналите няколко години, довела до цикъл от предварителни избори и служебни държавни управления.

Стабилност в този момент има и на 12 декември м.г. в незабавен порядък мнозинството отвори процедурата по избора. Макар имена да не бяха импортирани до началото на ваканцията, както Клуб Z писа, съвсем сигурна номинация е тази на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, издигната от личната си партия.

За да мине по-безболезнено една такава ярка политическа кандидатура, " оферта " да е втората номинация на Народното събрание е получил съпредседателят на " Демократична България " - водачът на ДСБ Атанас Атанасов. Атанасов обаче е отказал, като даже в сегашния миг от дясното обединяване ПП-ДБ сондидат кого да повдигнат. Заявката е, че се търси подходящ претендент, произлизащ от юридическите среди и ползващ се с престиж в тях. Така са спрягани имената на конституционалиста Екатерина Михайлова, арбитър Мирослава Тодорова, членът на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева, на юрист Даниела Доковска и други По-рано спрягано бе и името на правосъдния министър Атанас Славов, както и на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков, само че не от парламентарните среди.

Според главния закон Народното събрание избира съдиите от своята квота с нормално болшинство - повече от половината от всички присъстващи депутати, не 121 (т.е. от всички национални представители). В плана за промени в Конституцията, импортиран на 28 юли от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, бе записано, че във връзка с Конституционния съд се планува съдиите от квотата на Народно събрание да се избират към този момент с квалифицирано болшинство. Тоест с най-малко 160 гласа. Този текст отпадна тихомълком от финалния вид и остана настоящето състояние. Но никой не изясни за какво.
Регулаторите - специалисти или политически лица
За сметка на това пък в промените на Конституцията бе записано, че със законови промени може да се вкара условие за квалифицирано болшинство при избора на регулатори. Дали се изпусна инцидентно или го сподели съзнателно, Десислава Атанасова съобщи при последваната си обществена изява, че представителството на Движение за права и свободи ще е една трета, което незабавно бе интерпретирано като едно за ГЕРБ, едно за ПП-ДБ и едно за Движение за права и свободи. Последва поредност от отрицания на политическите водачи, които побързаха да разгласят, че постове няма да се раздават безпринципно - ще се търсят най-подходящите хора.

В същото време обаче съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласи в изявление, че към този момент не считал експертното начало за най-хубавото. В регулаторите трябвало да има политически назначения, с цел да се знаело кой носи отговорност. Така се наложи през днешния ден дясната му ръка в партията Лена Бориславова да изяснява в изявление защо е желал да каже - транспарантно и конкурсно начало в търсене на най-хубавия човек за позицията, само че да било ясно коя политическа мощ стои зад него. " Искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори. Вместо да бъдат партийни функционери или родственици на наши депутати, желаеме това да бъдат одобрени специалисти, които имат високи професионални качества и които се употребяват с високо публично доверие, изразявали са своите публични позиции, тъй че да има по-широк консенсус в обществото, че точно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите ", съобщи Бориславова.

По информация на Клуб Z за времето от 22 декември, когато депутатите излязоха във почивка, до през днешния ден, не е обсъждан нито механизмът за взаимно взимане на решения, нито с кой регулаторен и надзорен орган ще се стартира. Още преди празниците обаче имало съгласие да се разясняват имената преди номинациите, с цел да не се получават " конфузи " като този със здравната каса. 

Не са отпаднали обаче старите хрумвания за преструктуриране на Комисията за енергийно и водно контролиране, като ВиК секторът бъде изваден в обособен самостоятелен орган, както и за сливането на Съвета за електронни медии и Комисията за контролиране на известията. Сред целите ще е и подмяната на състава на противоречивата поради противоречивите си решения Комисия за защита на конкуренцията, само че там се чака спор за връщане на 5-годишния мандат на членовете й, откакто ГЕРБ го направи 7-годишен в последния си управнически мандат.
Гордостта Антикорупционна комисия
Тест за демонстрираните положителни планове за почтеност, бистрота, конкурсно начало, а не квотно разпределение в избора на контролиращите органи, ще е сформирането на новата антикорупционна комисия. Изненадващо след писане и пренаписване на закона в два поредни Народното събрание, болшинството реши най-после отпред на комисията да застанат единствено трима членове, които ще се избират с болшинство от 2/3 (т.е. 160 гласа) и това, несъмнено, отново вкара Движение за права и свободи " в играта ".

Правилата по избора забуксуваха - по думите на премиера Николай Денков - поради ГЕРБ. И то до степен, че Европейската комисия да стартира да задава въпроси за какво България се бави с обособяването на органа.

Това също е измежду предпочитаните задания за парламент 2024.
Ротацията - съвсем по проект
С наближаването на ротацията при започване на март, когато по проект министър председателят от ПП-ДБ Николай Денков би трябвало да бъде сменен на поста от вицепремиерката и министър на външните работи Мария Габриел (ГЕРБ), започнаха да се появяват и спекулациите. Първата от тях бе, че не Габриел, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов ще седне в остарелия си кабинет в Министерския съвет. Те бяха подклаждани и от изявления на депутати на Борисов - че мястото на водачите било в Министерски съвет, а не в Народно събрание, където са всички те в този момент, като се изключи Асен Василев, който е финансов министър.

Тази нечиста сделка обаче е пламенно опровергавана тези дни, в това число от самия Борисов. По информация на Клуб Z тя е била изцяло действителен сюжет, само че преди локалните избори от края на октовмри м.г.. Сега изненади не се чакат и Габриел ще наследи Денков.

Спекулира се и с това, че Асен Василев ще стане въпреки всичко вицепремиер, каквато " техническа неточност " бяха позволили договарящите за съставянето на кабинета в известие до медиите предходната пролет. Това обаче бе изрично опровергано от представители на властта, до които се допитахме. Макар да не е разказано в първичното съглашение, упованието е министър председателят в този момент Денков да поеме още веднъж като титуляр Министерство на образованието, което минава през освобождението на министър Галин Цоков. Както и да е вицепремиер - реципрочно на Габриел в този момент.

От месеци от ГЕРБ приказват и за потребността от промяната на 7-8 (по Борисов) министри. Засега от " некоалицията " споделят, че в последните дни диалози за имена не са водени, само че била стара информацията за промяната на министъра на стопанската система Богдан Богданов, да вземем за пример, както и на този на енергетиката Румен Радев, даже на министъра на спорта Димитър Илиев, който Борисов и сподвижника му Делян Пеевски заедно упрекнаха за погрома на агитките на митинга против БФС, без спортното министерство да има каквото и да е било отношение към самостоятелната от страната конструкция футболен съюз или към организацията на почитателите. Несигурна обаче е ориста на министърката на туризма Зарица Динкова, на екоминистъра Юлиян Попов, от който " Зелено придвижване " сне доверие (макар да е номинация на ПП). 

Ротацията минава през конституционната " рулетка ". Тоест официално Денков би трябвало да подаде оставка като министър председател, а с това пада и целият му кабинет, след което президентът би трябвало да връчи мандата на ГЕРБ, която би трябвало да предложи състав на Министерския съвет за гласоподаване (и приемане) от Народното събрание. Така, по подигравка на ориста, ПП-ДБ, която в изборната нощ през април м.г. се зарече, че в никакъв случай няма да поддържа кабинет на Борисов, в този момент се чака да го направи.

Ротация заедно с премиерите трябва да има и на ръководителя на Народно събрание. Сега това е Росен Желазков (ГЕРБ). За разлика от министър-председателите, имената на парламентарните шефове не са част от съглашението. Очакването обаче е на президиума да седне сегашният заместител и някогашен ръководител Никола Минчев (ПП-ДБ).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР