За редица нарушения сигнализират медици, които не са били допуснати

...
За редица нарушения сигнализират медици, които не са били допуснати
Коментари Харесай

Лекари сигнализират за нарушения при избора на декан на Медицинския факултет на СУ

За редица нарушавания алармират медици, които не са били позволени до изборите за декан на Медицинския факултет на Софийския университет, както и за ръководител и зам. ръководител на Общото заседание. В писмото си до медиите те показват, че това се дължи на дейности на проф. Любомир Спасов, някогашен дълготраен шеф на болница " Лозенец ".

Ето и цялото им писмо:

На 23 юни 2023 година се състоя Общо заседание на Медицинския факултет на СУ „ Св. Кл. Охридски ", на което се създадоха избори за ръководител на Общото заседание, заместник-председател на Общото заседание и декан на Факултета.

На събранието бяха осъществени редица груби процедурни нарушавания на Правилника за устройството и активността на Софийския университет (ПУДСУ). Под голям напън от страна на проф. доктор Любомир Спасов върху членовете на събранието, употребявайки лично пояснение на ПУДСУ и погазвайки Закона за висшето обучение, той жестоко ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет! Проф. Спасов заяви, че не всички членове на университетския състав, имайки поради лекарите-преподаватели, могат да заемат управителни постове във Факултета.

Ние, доцент доктор Йорданка Узунова, доцент доктор Радосвет Горнев и доцент доктор Дорина Асенова, не бяхме позволени до избори, надлежно за ръководител на Общото заседание, заместник-председател на Общото заседание и декан. Като единствен претендент за декан остана проф. Спасов и в следствие той беше определен, освен това с неразбираемо и евентуално незадоволително болшинство. Впоследствие се оказа, че това „ пояснение " на ПУДСУ не важи за избрани лекари-преподаватели, посочени от проф. Спасов, и те бяха определени във Факултетния съвет, т.е. те заеха управителни постове. За всичко това проф. Спасов се възползва от към момента съществуващия боязън у хората след 23-годишното му еднолично ръководство на Болница „ Лозенец " и на Факултета.

Няколко дни по-късно беше призован Факултетен съвет и в познатия му жанр на ръководство, проф. Спасов „ анулира " провеждащите се сега състезания за университетски длъжности във Факултета, оповестени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „ Св. Кл. Охридски ". Той също по този начин назначи 20 индивида в неработещ „ Симулационен център ". Този център се управлява от една година от проф. Спасов (с доста добра заплата), като не е ясно каква активност се прави там и по какъв начин тя се регистрира финансово.

Със своите дейности, в това число с противозаконното създаване на до неотдавна скришен първокласен апартамент от 500 кв.м. на територията на Болница „ Лозенец ", без строителни и финансови документи, с което към този момент се занимава и Прокуратурата, проф. Спасов уронва положителното име на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски " и на Медицинския факултет към Университета в частност.

За всички тези нарушавания сме сезирали в детайлности Контролния съвет на Софийския университет, като е заведено и дело в Софийския административен съд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР