За реална децентрализация, гарантирана в Конституцията, призова вицепрезидентът Илияна Йотова,

...
За реална децентрализация, гарантирана в Конституцията, призова вицепрезидентът Илияна Йотова,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът призова за реална децентрализация на общините, гарантирана в Конституцията

За действителна децентрализация, обезпечена в Конституцията, прикани вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в откриването на XXXV съвещание на Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

„ Става въпрос освен за повече финансови източници за общините, а за повече пълноценни пълномощия, както е записано в Европейската харта за локално самоуправление “, съобщи Йотова и прикани централната власт да не поставя ръка върху упоритостите, уговорките и опциите на общините.
„ Независимо къде живеят – в столицата, в регионален център или в малко обитаемо място, по всички въпроси жителите се обръщат към локалната власт. Тази истина би трябвало да се знае от всички институции в страната, които в границите на своите пълномощия да й оказват помощ “, уточни вицепрезидентът. Тя поздрави кметовете и ръководителите на общински препоръки за оправянето с рецесиите, които следват една след друга.

„ Работите без доста звук, надалеч от прожекторите. Въпреки централната власт се справяте с приемането и интеграцията на украинските бежанци “, посочи Йотова.

„ Безспорно преди всичко е актуализацията на бюджета, българските общини още веднъж не са сътрудникът на българското държавно управление. Централната власт не се допитва до вашето мнение, не употребява високата ви експертиза на хора, които най-добре познавате проблемите на хората “, съобщи Илияна Йотова и срещна одобрителните овации на кметовете и ръководителите на общински препоръки.
По думите на вицепрезидента липсва взаимоотношение сред централната и локалната власт и по други две значими тематики – европейските оперативни стратегии и Националния проект за възобновяване и резистентност. „ Огромно е закъснението на работата по стратегиите за интервала 2021-2027 година Ако в този момент стартира, можем да чакаме европейски средства едвам в края на 2023 година “, уточни Илияна Йотова.

„ В правенето и разяснителната акция за Националния проект за възобновяване и резистентност локалната власт още веднъж не беше сътрудник на централната власт. А гласът на общините би трябвало да е по-силен, тъй като през тях се осъществят най-добре плановете, които да подкрепят локалната стопанска система “, съобщи вицепрезидентът.
Председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов благодари на президентската институция за ангажираността с проблемите на локалната власт. „ Поставихте действителните въпроси пред общините, които ще бъдат в основата на полемиките през днешния ден. Винаги, когато сме имали проблеми, сме ги решавали дружно с президентската институция “, обърна се Панов към вицепрезидента.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР