За разлика от своя близък роднина , така наречената “лозя

...
За разлика от своя близък роднина , така наречената “лозя
Коментари Харесай

Червената боровинка

За разлика от своя непосредствен родственик, по този начин наречената “лозя от планината Ида ” (Vaccinium vitis-idaea) има доста по-тръпчив и характерен усет. Въпреки това, алената боровинка си е спечелила справедливо място в  народната медицина, кулинарията и даже в озеленяването, като декоративно растение.

Освен в брадата на героя на Ено Рауд - Мъхеста брада, алените “мъниста ” се срещат и в горските региони на Азия, Северна Америка и Европа. В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки регион и Западни гранични планини. Вечнозеленият шубрак пораства най-вече на сдържан климат, цъфти напролет, а плодчетата му можете да берете до октомври месец. От алената боровинка се вършат сокове, ликьори, сладка, най-различни сосове и гарнитури, като плодът е на особена респект в скандинавската кухня. Понеже дребните червени блага са в обилие из тези райони, сладкото и сокът от тях са неизменима част от обичайните ястия в Швеция, Норвегия и Финландия.

Пълна с естествени консерванти и пектин, алената боровинка е доста подобаваща за предпазване в продължение на месеци и то при стайна температура. Може да се съхранява в буркани с вода или като настойка от сурови плодове, разбъркани с малко количество захар в тях. Запазването на плодчетата е най-много допустимо посредством естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази алената боровинка от гниене и повреждане.

Съдържание и лечебни свойства

Действайки като консервиращ сътрудник, бензоената киселина е и доста мощен антисептик. По тази причина алените боровинки имат антимикробно деяние и са потребни за чревната микрофлора. От органичните киселини в тези плодове има още лимонена, винена, ябълчена и няколко други.

И плодовете и листата на алената боровинка имат потвърдени лечебни свойства, заради наличието на многообразие от химически субстанции, които имат антисептично, съдоукрепващо и диуретично деяние.
Най-разпространената приложимост на този горски подарък е лекуването на инфекции на пикочните пътища.  Листата от алена боровинка оказват помощ и при камъни в бъбреците, нефрит, пиелит, цистит. Танините, които се съдържат в алената боровинка работят удобно на стените на кръвоносните съдове, като ги укрепват и заздравяват.

Червените боровинки са известни с това, че са богати на биофлавоноида кверцетин, който работи като силeн антиоксидант. Това свойство на горските плодчета ги прави доста потребна храна, предпазваща клетките от нездравословното деяние на свободните радикали.Киселото плодче е извънредно скъп източник на полифеноли, които предотвратяват отключването на някои болестотворни процеси в организма ни. В алената боровинка има и мед, което я прави подобаваща както за диабетно заболели, по този начин и за предварителна защита на диабет, защото дефицитът на този минерал се свързва с нараснали равнища на кръвната захар.

Както в плодовете, по този начин и в листата на тръпчивото човече се съдържа гликозидът арбутин. Той има бактерицидно деяние и подтиква отделянето на пикочна киселина, чиито нараснали количества в кръвта водят до струпване на уратни кристали в региона на ставите. Тези кристали са в основата на появяването подагра, както и на образуването на уратни камъни в бъбреците.

Запарката от листа на алената боровинка се ползва и при болести на черния дроб, колити и запек. Плодовете на храста са доста потребни при авитаминози и ревматизъм. Подобно на ягодите, малините и къпините, те са средство и за нормализиране на кръвното налягане, както и понижаване на риска от болести на сърдечно-съдовата система, включително и хипертония.

Вкусно и потребно (подходящо при високо кръвно налягане, при възпалителни процеси)

1-2 супени лъжици пресни или замразени червени боровинки се прибавят към 1 чаша. При предпочитание може да се добави подслаждаща съставна част (агаве, стевия, фруктоза)Сместа се блендира с няколко кубчета лед и здравословният коктейл е подготвен за пиянство!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР