За разлика от Суецкия канал, Панамският канал се захранва от

...
За разлика от Суецкия канал, Панамският канал се захранва от
Коментари Харесай

Панамският канал: Най-натовареният воден път в света пресъхва

За разлика от Суецкия канал, Панамският канал се зарежда от сладководно езеро, само че равнището на водата в него пада сериозно ниско, написа BBC. След накъсано пътешестване с лодка през езерото Гатун, Нелсън Гуера, хидрологът на Панамския канал, сочи към ръждясала линийка под кула в западния завършек на водата.

„ Нивото, както виждате на линеалите, е 81.20 фута “, споделя той. „ Нивото би трябвало да е пет фута повече от в този момент. “ На връщане лодката минава около остарели пънове, стърчащи от водата. Те в никакъв случай не са били изцяло изсечени по време на първичното строителство на езерото. Обикновено единствено няколко биха били забележими по това време на годината. Но по средата на сухия сезон има гора от тях.

Панамският канал разчита на дъждовна вода, която е в дефицит. Липсата на дъжд и метеорологичният феномен Ел Ниньо способстваха за втората най-суха година в 110-годишната история на канала.

Миналият октомври беше най-сухият месец, откогато се водят записите. В региона на канала са паднали 41% по-малко превалявания от естественото и сушата заплашва да продължи да прекъсва товарите на стойност 270 милиарда $, които минават през директния път Атлантик-Тихи океан всяка година.

Въведени са ограничения за икономисване на вода, което значи, че по-малко кораби могат да минават през канала всеки ден. Това е по този начин, тъй като водата от езерото е нужна за работата на шлюзовете на канала. Броят на корабите е понижен от приблизително 36 на 24. Всеки транспортен съд носи по-малко товари в този момент заради рестриктивните мерки в тежестта.
Риск за международната търговия
Забавянето основава проблеми за международната търговия. В обикновено време към 5% от световната морска търговия употребява директния път Атлантик-Тихия океан и 40% от контейнерния трафик в Съединени американски щати. Ако маршрутът пресъхне, фирмите ще бъдат принудени да намерят други възможности, само че това ще докара до удължение на времето за пътешестване и увеличение на разноските.

А неналичието на вода не е проблем единствено за международната търговия. Управлението на Панамския канал също по този начин доставя питейна вода за половината от популацията на страната, в това число жителите на столицата Панама Сити.

Но тези, които ръководят канала, подхващат стъпки, с цел да подсигуряват, че той ще остане жизнерадостен още един век и по-късно. Иля Еспино де Марота, първият в историята основен чиновник по устойчивостта на Управлението на Панамския канал, споделя, че работят върху намирането на решения, с цел да подсигуряват, че каналът няма да остане без вода.

Не желаеме това да е повтарящ се проблем. Не желаеме да понижаваме преноса или тонажа “, споделя тя.

Органът е ангажиран с създаването на проект за вложение на 8.5 милиарда $ в планове за резистентност през идващите пет години, които се надяват да оказват помощ на стратегическия воден път да оцелее, даже когато измененията раздрусват планетата.

Говорейки за изменящия се климат, Иля Еспино де Марота споделя: „ Панама е доста дъждовна страна… само че виждаме, че идва модел на понижени превалявания, който оказва въздействие на всички места. Така че несъмнено би трябвало да се подготвим за бъдещето. “
Мерки
Една явна мярка включва опазването на водата. Панамският канал работи посредством прекосяване на лодки през поредност от надморски шлюзове, захранвани от езерото Гатун и по-малкото езеро Алахуела.

Всеки транспортен съд, който минава през шлюзовете, употребява към 50 милиона галона вода, а шепа нови шлюзове, издигнати през 2016 година – по-големите шлюзове Neo-Panamax – икономисват 60% от тази вода.

Въпреки това по-старите Panamax остават в употреба и техният главен ремонт би бил огромен план. Междувременно администрацията на канала е намерила способи за наново потребление на водата от една шлюзова камера в друга, по този начин нареченото кръстосано пълнене, спестявайки еквивалента на шест ежедневни пресичания.

Органът също обмисля построяването на резервоари, първият огромен план, откогато приключи новия набор от шлюзове през 2016 година За да спести повече вода през дъждовните месеци и да усили доставките в по-сухи времена, компанията желае да загради близката река Индио и да прекара прясната вода в езерото Гатун, главния контейнер на канала. Планът ще усили корабния трафик с 12 до 15 дневно.

Продължаването напред обаче няма да е елементарно. Проектът към момента няма утвърждение от Конгреса и строителството ще отнеме няколко години.

Друг вид е построяването на съоръжения за обезсоляване. Липсата на дъжд е нараснала солеността на езерата и реките, предизвикателство, което би трябвало да се преодолее, като се има поради, че това е най-големият източник на питейна вода в страната. Но този вид е безценен и премахването на солта от морската вода изисква голямо количество сила.

Дори посяването на облаци с вярата да сътвори повече дъжд не е изключено. Процесът на имплантиране на огромни солни частици в облаците за увеличение на преваляванията звучи футуристично, само че съществува от 40-те години на предишния век.
Оскъпяване
Трябва да се откри решение, с цел да не стане още по-нестабилна международната търговия, която тази година стана по-несигурна. Обемът на търговия през Панамския канал е намалял с 49% спрямо пика си.

Хосе Сервантес, общоприет управител в панамския клон на корабната компания Agunsa, споделя, че ежедневните им интервенции са наранени. Доставките на два милиона тона артикули от текстил до храни бяха забавени поради спиранията на Панамския канал. Той споделя, че казусът е, че няма други положителни директни пътища.

Някои кораби, пренасящи товари от Азия бяха пренасочени през Суецкия канал преди актуалната рецесия в Червено море. Тъй като тази алтернатива е по-малко сигурна, има нарастване в търсенето на железопътен и авто превоз в Панама. Но Хосе Сервантес споделя, че цялото това разтоварване и претоварване на товари от кораби на влакове и камиони усилва разноските.

И тези разноски нормално се трансферират върху потребителя “, споделя той.

Ако през май има дъждове, както се чака, каналът възнамерява да усили броя на корабите, които могат да минават през шлюзовете му, само че това е единствено краткосрочно решение. Променящите се модели на преваляванията служат като увещание за огромното влияние, което изменението на климата може да има върху международната търговия и върху дълготрайното бъдеще на Панамския канал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР