За разлика от кето режима, при който се ограничава приемът

...
За разлика от кето режима, при който се ограничава приемът
Коментари Харесай

Какво е карнивор диета и здравословна ли е?

За разлика от кето режима, при който се лимитира приемът на въглехидрати до най-малко на ден, карнивор диетата цели нула въглехидрати дневно. Яде се само месо, риба, яйца и някои скотски артикули. Изключват се всички други групи храни - в това число зеленчуци, плодове, зърнени, бобови култури, ядки и семена.

Карнивор диетата може да се похвали със загуба на тегло, контролиране равнищата на кръвната захар, възстановяване на настроението.

Въпреки изгодите, потреблението само на месо и скотски артикули има своята отрицателна страна. 

Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги трансформира в глюкоза, която е източник на сила. Но, в случай че не се натоварваме физически постоянно, с цел да изгорим признатите въглехидрати, те се натрупват в тялото ни под формата на мазнини. При съкращаване или цялостната липса на въглехидратен банкет, организмът ни стартира да употребява насъбраните мазнини като авариен източник на сила. Хората, които не употребяват въглехидрати, са склонни да се усещат по-добре, защото при тях липсват необикновените съмнения в равнищата на кръвна захар, само че е допустимо да изпитват и " липса на сили " при липса на насъбрани мастни депа или при рисково физическо натоварване, когато тялото има потребност от бърза сила.

Въглехидратите по своята същина са първоизточник на сила за тялото и не всички са неприятни (нездравословни). Най-добрите въглехидрати са тези, които се срещат в природата в чист тип, т. е. непреработени или нерафинирани. Някои от тях са:

1. Плодове - ябълки, ананас, ягоди;
2. Зеленчуци - моркови, сладки картофи, цвекло;
3. Пълнозърнести храни - киноа, елда.

Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които благоприятстват здравето на храносмилателния тракт и предизвикват перисталтиката. Те влизат в състава единствено на растителните артикули. Освен това фибрите са извънредно значими за верния баланс на бактериите в червата. Всъщност неоптималното здраве на червата може да докара до редица проблеми и може даже да бъде обвързвано с рак на дебелото черво. Един от страничните резултати на карнивор диетата е констипация (запек), която се дължи на неналичието на фибри в храненето.

Месоядната (карнивор) диета е с високо наличие на наситени мазнини, които могат да причинят нараснал LDL или неприятен холестерол и да ви изложат на риск от сърдечни болести. Нещо повече, доста разнообразни типове модифицирани меса (например, бекон) са цялостни с натрий и са свързани с избрани типове рак. А диета с високо наличие на натрий може да аргументи проблеми с бъбреците и високо кръвно налягане, написа puls.

При хронични болести и положения като високо кръвно налягане, висок холестерол, претърпян инсулт в предишното или други сърдечно-съдови проблеми, карнивор диетата не е подобаващ хранителен режим и може в допълнение да навреди на здравето. При проблеми с храносмилането тази диета може да ги утежни поради потреблението на всички тези протеини и мазнини от месната храна, които лишават доста повече време за мелене.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР