За разлика от други политици аз не изнасям“ българските проблеми

...
За разлика от други политици аз не изнасям“ българските проблеми
Коментари Харесай

Президентът: Борисов е зает човек, няма време да чете Конституцията и законите

За разлика от други политици аз не „ експортирам “ българските проблеми оттатък граница. Подкрепям положителните планове на държавното управление, само че при изхарчени големи национални и европейски средства резултатите са надалеч от вероятното и предстоящото като размер и най-много като качество. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за изявление на министър-председателя, съгласно който президентът „ промотирал “ в чужбина работата на държавното управление.

„ Някога да сте ме чули в чужбина да приказвам нещо неприятно за България и за българското държавно управление? “, попита Румен Радев и съобщи, че „ в случай че някой разчита в това утвърждение към българското държавно управление, бърка “.

Президентът беше безапелационен, че налагането на несъгласие на измененията в Закона за държавната благосъстоятелност и последвалото сезиране на Конституционния съд не касае процеса на създаване на национални обекти като автомагистрали, скоростни пътища, пристанища, газопроводи, ж.п. линии и така нататък

„ За тях от дълго време си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и авансово осъществяване и те въобще не попадат в това несъгласие и сезиране “, съобщи президентът и прикани ръководещите да вършат разлика сред национални обекти и обекти с национално значение.

„ Ако техните адвокати не могат да им го обяснят, да си наемат други “, съобщи Румен Радев.

„ Напълно разбирам, че министър председателят е ангажиран и няма време да чете Конституцията и законите, само че това е непростимо за хората към него “, добави президентът.

Той уточни, че в случай че за 10 години автомагистрала „ Хемус “ не е построена, то не трябва в този момент да се търси виновност в президента.

Автомагистрала „ Хемус “ беше заложена от премиера като приоритет преди 10 години, само че какъв брой километра се построиха и какъв брой километра се отчуждиха от този момент до момента, попита Румен Радев.

Той моли за схващане и отговорно отношение към измененията в закона и съобщи, че новите законови ремонти дават неограничени, безконтролни благоприятни условия на държавното управление без никакви критерии да дефинира за „ обект от национално значение “ каквото си изиска.

„ Много хора от администрацията, от министерствата на работно равнище търсеха достъп до мен да ме молят да наложа несъгласие, с цел да предпазя държавното управление от хаоса, който единствено основава и от това, че ще бъдат забавени тези планове като реализация “, добави президентът.

В отговор на въпрос за неналичието на прогрес при дебатите в Смесената комисия сред България и Република Северна Македония във връзка с личността на огромния български бунтовник Гоце Делчев президентът напомни, че към този момент е изразил позицията си в изявлението си на Петербургския интернационален конгрес. Тогава Румен Радев цитира думи на Гоце Делчев, който декларира, че схваща света „ само като поле за културно състезание сред народите “.

Според президента Двустранният контракт за добросъседство с Република Северна Македония сега към момента има темперамент на „ декларация “ и се нуждае от смяна. Президентът още веднъж прикани обновената версия на Двустранния контракт за другарство и добросъседство да залегне в правните отговорности на Република Северна Македония в процеса по присъединението й към Европейски Съюз.

Пак във фокуса са проблемите на партиите, а не проблемите на обществото. Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс сред техните лични ползи и ползите на обществото, съобщи Румен Радев в отговор на въпрос за намаляването на размера на държавната дотация за партиите.

Според президента огромният проблем напълно не е размерът на дотацията, а да има механизъм, който да третира еднообразно партиите във връзка с финансирането.

„ Виждате, че в България ръководещите партии нямат потребност от дотации, те се финансират непосредствено от властта и го вършат по метод, по който даже не се и крият “, съобщи президентът и уточни, че дотациите касаят най-много съществуването на опозиционни партии, тъй че едно такова решение задушава опозицията тъкмо преди локалните избори.

В отговор на въпрос за процесите в Българска социалистическа партия президентът уточни, че България не би трябвало да остава без политическа съпротива, тъй като това ще бъде пагубно за демокрацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР