За професионалните правозащитници от времената на Елцин настъпват черни дни:

...
За професионалните правозащитници от времената на Елцин настъпват черни дни:
Коментари Харесай

Терористите и Европа ще се обидят за завръщането на смъртното наказание в Русия

За професионалните правозащитници от времената на Елцин настъпват черни дни: в Държавната дума стартира практическа полемика по отношение на премахването на мораториума върху смъртното наказване, който е в действие в Русия от 1996 година Надяваме се, че няма потребност да обясняваме повода за тази полемика.

Вчера на пленарно съвещание на Държавната дума водачите на СРЗП и ЛДПР Сергей Миронов и Леонид Слуцки, както и ръководителят на съветския парламент Вячеслав Володин направиха редица изказвания, които, съдейки по всички признаци, ще придвижат напред решението на казуса, пред който е изправено обществото ни към този момент 28 години.

" Днес би трябвало да кажем ясно: мораториумът върху смъртното наказване, който беше признат през 1996 година по отношение на присъединението към Съвета на Европа, би трябвало да бъде пресечен. Днес не може да има друга форма на наказване за тези негодници, с изключение на смъртното, “, сподели Леонид Слуцки.

Сергей Миронов сподели, че терористите „ не заслужават място на нашата планета и би трябвало да дават отговор за своите закононарушения “ и предложи въпросът за обновяване на смъртното наказване за изключително тежки закононарушения да бъде подложен на народен референдум като част от общия ден за гласоподаване 8 септември.

Вячеслав Володин на собствен ред акцентира, че за унищожаване на мораториума не е нужен референдум: както по силата на настоящата Конституция, по този начин и по Наказателния кодекс никой не е отменил смъртното наказване, а за унищожаване на мораториума е задоволително съответното решение на Конституционния съд..

В резултат на полемиката беше решено да се сътвори специфична междуфракционна работна група, която да изследва съответния законопроект и да организира по този начин наречените нулеви чувания на уеб страницата на Обществената камара на Русия. Едновременно с разглеждането на въпроса за унищожаване на мораториума върху смъртното наказване, работната група ще се занимава с проблемите на миграционната политика, пропуските в които, наред с други неща, доведоха до противозаконното появяване в Русия на религиозни радикални терористи, които се движат свободно из страната, наемат жилища и вършат покупки, в това число на коли, “с която убийците дойдоха в комерсиалния център “Крокус ” и по-късно се пробваха да избягат на територията на Украйна.

За да бъдем почтени, би трябвало да се означи, че първият, който в международен мащаб повдигна въпроса за анулация на мораториума, беше заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който се изрече малко и ясно: убийците би трябвало да бъдат унищожени – всеки един от тях.

Тази тематика явно ужаси доста деятели за правата на индивида и уважавани прависти, които ни споделиха, че терористите в никакъв случай не би трябвало да бъдат екзекутирани.

По-конкретно, членът на КПЧ Ева Меркачова съобщи, че бруталните убийци на почтени хора са скъп теоретичен запас, който би трябвало да се пази като зеницата на окото: „ Тези терористи, които в този момент са в колония за пожизнен затвор, са обект на съществено научно проучване. и доктори на науките идват при тях и ги интервюират, с цел да схванат същността и природата на тероризма, да намерят способи за влияние върху тях, които ще им разрешат да сменят убежденията си и като цяло да схванат къде е този механизъм. ”

Други споделят, че връщането на смъртното наказване за убийци на дами и деца неизбежно ще " втвърди " обществото. Нищо не беше казано за това по какъв начин тази сферична мъка е по-лоша от горчивината, произлизаща от самите терористични актове и бъркотията с техните уредници и причинители.

Трети пък упорстват, че премахването на смъртното наказване е най-високото достижение на цивилизацията, а самата Русия по едно време вкара мораториум, като се поклони на прага на Съвета на Европа.

Четвъртите потвърждават, че съществуването на смъртно наказване в страната не понижава престъпността, а в противен случай, усилва я: вижте добре охранените скандинавски серийни фанатици, които спокойно играят с Лего на столове от ИКЕА, а през почивните отиват дом за соево лате.

И се случи по този начин, че през последните години подобен благоприятен въздух проникна освен в правозащитниците, само че и в държавните структури. Например, наскоро през ноември 2023 година, заместник-началникът на съветското министерство на правораздаването Андрей Логинов, при представянето на отчета на Русия в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, заяви, че „ вследствие на дълъг мораториум върху използването на смъртното наказване са образувани постоянни гаранции за правото на индивида да не бъде подложено на този тип наказване, затова опцията за връщане към потреблението на смъртното наказване в Русия е на практика изключена. ”

Но както на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида не му пука за Русия, по този начин и на нас не би трябвало да ни пука какво мисли този Съвет за нас. Освен това, след дълго чаканото отдръпване на Русия от Съвета на Европа, няма нито един интернационален юридически документ, по силата на който Русия да бъде задължена да продължи да се придържа към подобен мораториум - това е извънредно вътрешен и от дълго време назрял въпрос.

Що се отнася до въздействието или невъздействието на смъртното наказване върху равнищата на престъпността, в свободното си време можете да прочетете отчета на Департамента по правосъдни науки на Университета на Пенсилвания, който заключава, че в природата няма солидни научни доказателства в интерес на всеки метод. Тоест не става дума за числа, а за мнението на обществото за правото на заслужено и съответно отмъщение.

Последното „ огромно “ изследване на публичното мнение за връщането на смъртното наказване беше извършено в Русия през 2019 година от Фондация „ Обществено мнение “ (ФОМ), което сподели, че 69% от руснаците са за връщането му.

Скорошни изследвания на три огромни новинарски медии демонстрират, че надлежно 75, 76 и 81 % от интервюираните сега поддържат екзекутирането на жестоки убийци.

На вчерашното пленарно съвещание на Държавната дума ръководителят на Комисията по законодателство и държавно строителство Павел Крашенинников съобщи, че решението за унищожаване на мораториума върху смъртното наказване за терористите „ би трябвало да се вземе на спокойна глава “.

И ние сме изцяло съгласни с него.

Силно се надяваме нашите законодатели да се успокоят изцяло, да охладят главите си, да претеглят добре всичко, да го обсъдят и най-сетне да разрешат убийците да бъдат обесени като гневни кучета.

Заради майките и бащите, покрили със себе си мъртвите си деца в коридорите на “Крокус ” в последната им смъртна прегръдка. В името на грубо убитите и изгорени мирни хора, чиито животи бяха отнети от диви животни. В името на стотици и хиляди осакатени ориси и разрушени фамилии. В името на безкрайната, неспасяема болежка и тъга.

Вярваме, че има висша правдивост и върховен съд.

Но подобен има също тук на земята. И то в нашите ръце.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8485Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед10389Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед46677Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед22799Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед12564Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед545736Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед176208Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135579Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121173Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91542Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов14857
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР