За проблеми с съобщава в своя позиция Българската асоциация за

...
За проблеми с съобщава в своя позиция Българската асоциация за
Коментари Харесай

Лекарства от паралелен внос не могат да се получат с е-рецепта, макар да ги има в аптеката

За проблеми с оповестява в своя позиция Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ).

От организацията декларират, че медикаментите от успореден импорт са недостъпни за пациентите след проблеми с въвеждането на е-рецептата за антибиотици и антидиабетни артикули.

Асоциацията получава от понеделник сигнали за голям брой върнати пациенти с е-рецепта за антимикробни артикули от успореден импорт, които не могат да получат в аптеката, макар че са налични. От БАРПТЛ са обезпокоени от сериозните проблеми, които пораждат заради метода на въвеждане на електронната рецепта.

В позицията се изяснява в какво съответно се състои казусът - когато се изписва лекарство с електронната рецепта, то е обвързано освен с комерсиалното название, концентрацията и размер на опаковката, само че и с националния си номер, което не се изисква в нормативната база. По еднакъв метод се действа за отпусканите без лекарско наставление лекарства, за заплащаните от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и медикаментите по " бяла " рецепта на свободна продажба. При плащаните от Касата артикули има и код по НЗОК. Фармацевтът в аптеката няма право да отпусне идентично лекарство, само че с друг народен номер или друг НЗОК код.

Според БАРПТЛ тази мярка на пръв взор е рационална, на процедура не регистрира съществуването на артикули от успореден импорт и действително блокира продажбата им на българския пазар и лишава пациентите от тях. От асоциацията означават, че тя е въведена като мярка против дефицита при антибиотиците и диабетните медикаменти, само че на процедура води до връщане на пациенти от аптеките при наличност на същото лекарство, само че с различен код. В позицията се споделя още, че продуктите от тези лечебни групи се внасят в България от успореден импорт от години и тези количества са нужни, с цел да се задоволи търсенето от страна на пациентите. От организацията акцентират, че става дума за стотици хиляди опаковки антибиотици и медикаменти за диабет , импортирани от Европейския съюз (ЕС) с лиценз за успореден импорт.

От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти изясняват и за какви обстановки получават сигнали от пациенти, лекари и магистър-фармацевти. В част от случаите доктор изписва народен номер на първовносителя, да вземем за пример на Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. Пациентът попада в аптека, която разполага с Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл., само че от успореден импорт. Пациентът не може да получи продукта и излиза от аптеката уверен, или че има дефицит, което не правилно, или, в случай че е схванал, че има неговия артикул само че фармацевтът не може да му го продаде - че страната, по някаква причина, му пречи да се лекува. В други обстановки доктор изписва народен номер на продукта от успореден импорт, да вземем за пример Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. Пациентът попада в аптека, която има Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл., само че от първовносителя. Резултатът е същият. Трети вид - първовносителят има краткотраен проблем с доставките. Пазарът е гарантиран с количества от успореден импорт, само че те са недостъпни за пациента, тъй като в е-рецептите попадат националният номер и НЗОК кодът на първовносителя. " Това са единствено част от образците, които могат да очертаят рисковете да настъпи безпорядък при достъпа на пациентите до медикаменти ", сигнализират от БАРПТЛ.

Асоциацията упорства за незабавна промяна в заданието за софтуера за електронната рецепта. Организацията предлага в е-рецептата всички национални номера на идентични и сходни артикули по смисъла на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина да са асоциирани, с цел да може рецептата на пациента да бъде изпълнена с наличния в аптеката изписан артикул, без значение от вносителя му. Като различен вероятен вид, който да не попречва достъпа на болните до лекуване, Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти предлага да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва единствено по название на лекарствения артикул, форма, централизация и размер на опаковката. " Надяваме се да не се стигне до определяне на лекуване с номера и кодове вместо с наименования на медикаменти ", се акцентира в рецептата.

Припомняме, че  и ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров.
 Лекарският съюз отхвърля диктата на аптеките
Лекарският съюз отхвърля диктата на аптеките

Според БЛС комерсиалният интерес движи смяната в лекарство лечението

От БАРПТЛ ползват и лист с медикаменти от успореден импорт, които се отпускат с електронна рецепта.

Антибактериални лекарствени артикули за систематична приложимост:

Augmentin 625 mg (Amoxicillin/clavulanic acid)

Augmentin 875 mg/125 mg (Amoxicillin/clavulanic acid)

Amoksiklav 875 mg/125 mg (Amoxicillin/clavulanic acid)

Klacid 250 mg (Clarithromycin)

Klacid SR 500 mg (Clarithromycin)

Tavanic 500 mg (Levofloxacin)

Monural 3 g (Fosfomycin)

Sumamed 250 mg (Azithromycin)

Sumamed 500 mg (Azithromycin)

Azitrox 500 mg (Azithromycin)

Avelox 400 mg (Moxifloxacin)

Vibramycin 100 mg (Doxycycline)

Rodogyl 750 000 UI/125 mg (Spiramycin/metronidazole)

Flagyl 250mg (Metronidazole)

Лекарствени артикули за лекуване на диабет:

Humalog KwikPen solution for injection 100 IU/ml - 3 ml, Pack: 10 (2 x 5) (insulin lispro)

Siofor 850 mg (Metformin)

Glucophage XR 750 mg (Metformin)

Glucophage XR 1000 mg (Metformin)

Diaprel MR 60 mg (Gliclazide)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР