За празника, за именниците и за всички онези, които почитат

...
За празника, за именниците и за всички онези, които почитат
Коментари Харесай

Погача Роза за Малка Богородица

За празника, за именниците и за всички тези, които почитат Божията майка - Погача Роза за Малка Богородица

Необходими Продукти

● яйца - 2 бр.
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● олио - 50 мл
● прясно мляко - 300 мл
● кисело мляко - 200 г
● прясна квас - 1 кубче
● брашно - 800 г
● масло - 70 г за намазване

Начин на подготвяне

В дълбока купа пресейте брашното направете кладенче и поръсете със солта. В топлото прясно мляко разтворете маята със захарта до цялостното ѝ разтваряне, прибавете 1 с.л. брашно и разбъркайте добре. Покрийте със стреч фолио и оставете на топло да шупне.

Отделно разбийте яйцата и ги прибавете в кладенчето от брашно, прибавете киселото мляко, олиото и шупналата квас, замесете меко тесто. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете да втаса за към 30 минути не повече, на топло.

Разделете тестото на две равни елементи. Първата част разделете на четири идентични и завършени попчета. Всяко топче, разточете на кора с диаметър 20 см, подредете ги една върху друга като посред им мажете с част от мекото масло. Отново разточете наслоените кори на по огромна кора и нарежете на 16 триъгълни части (като за кифлички).

На всеки триъгълник направете разрез в средата с нож за пица. Прекарайте острата страна на триъгълното парче през прореза два пъти и навийте на кифлички. Подредете кифличките в тава с диаметър 28 см, намазана с меко масло една до друга в кръг, като 12 кифли нареждате към стената на тавата, а останалите 4 вътре в кръга една против друга на кръст.

Втората част тесто разделете на 4 завършени топчета, разточете ги на кори с диаметър 25 см. Подредете ги една върху друга, като посред им мажете с меко масло. Разделете наслоените кори на четири триъгълни части (на кръст), направете им разрез в средата с нож за пица и прекарайте острия връх на парчето през него на два пъти (като първите парчета).

Поставете четирите усукани части в средата на питката като листа на розата (с острия връх навън) на кръст. В средата на погачата, остава лека хлътналост – там изработете ръчно розата на Богородица като листата оформите от Солено тесто, рецептата за което ще намерите в уеб страницата на Gotvach.bg.

Готовата погача, намажете с разрушен жълтък, разбъркан с 1 с.л. прясно мляко (без розата от солено тесто)и оставете да се понадигне за към 30 минути. Печете в авансово нагрята фурна на 200 градуса до златист цвят, след което върху нея поставяте алуминиево фолио а градусите намалявате на 180.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР