За православните християни от днес започва Великденския пост, който завършва

...
За православните християни от днес започва Великденския пост, който завършва
Коментари Харесай

Започва Великият пост, без месо и венчавки до Великден

За православните християни от през днешния ден стартира Великденския пост, който приключва в навечерието на Пасхалното възкресение. Въздържанието  има за цел да закали волята и да преведе вярващия към успеха над духа и плътта. 

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Нарича се Четиридесетница, тъй като трае 40 дни, само че с него се съединява и седмицата на Христовите премеждия, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, изключително Неговите премеждия, гибел и заравяне. Затова тя се назовава Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се прекратява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни артикули и риба.

Смята се, че когато пости и се моли, човек се приближава до Бога.

Строгият пост не се предлага на заболели, дребни деца, възрастни хора, бременни дами и кърмачки. Венчавките са неразрешени до 10 април. 

През Великденския пост всяка седмица е отдадена на някакво събитие или на персона, чиито каузи приканват към примирение и смирение. През първата седмица от поста се освещава вареното жито, което се подготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се чества Тодоровден.

Християнската черква назовава началото на Великденския пост " преддверие на божественото смирение ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР