За пръв път през последните две години Националният статистически институт

...
За пръв път през последните две години Националният статистически институт
Коментари Харесай

През май статистиката отчете месечна дефлация

За пръв път през последните две години Националният статистически институт регистрира дефлация. Тя е от едвам 0.1% през май по отношение на април. За финален път, и то еднократно през юни, дефлация бе регистрирана през юни 2021 г.

На годишна база обаче инфлацията остава двуцифрена и е 10.1%. Храните не престават да нарастват.

През май 2023 година по отношение на предходния месец най-голямо е понижението на цените в групите:

развлечения и просвета (-3.4%),

превоз (-2.5%)

жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива (-0.4%).

Най-голямо нарастване е записано в групите:

алкохолни питиета и тютюневи произведения (+1.1%),

облекло и обувки (+1.0%),

разнородни артикули и услуги (+0.5%),

опазване на здравето (+0.5%)

хранителни артикули и безалкохолни питиета (+0.5%).

Сред храните принос за дефлацията има двуцифреното поевтиняване при чушките - с 18.5%, краставиците - с 16.8%, доматите. с 12.7%, яйцата - с 5.5%, олиото - с 2.4%, прясното мляко - с 2%.

Все още обаче продължава да нарастват редица артикули. Сред тях са морковите и цвеклото - със приблизително 11.1%, ябълките - с 5.9%, зелето - с 4.7%, саламите - с 4%, каймата - с 2.6%. Брашното и оризът са поскъпнали за месец приблизително с по 1.6%, сиренето - с 1.1%, маслото - с 1.2%, а бирата - с 3.5%.

При нехранителните артикули двуцифрено поевтиняване се регистрира при интернационалните полети - със 17.4%, централното газоснабдяване - с 15.9%, метанът - с 11.3%, пропан-бутанът - с 11.1. Хотелите оферират със приблизително 7.7% по-ниски цени, при праховете за пране спадът е с 2.1%, а при книгите - с 2%. Масовият бензин А95Н е с 0.8% по-ниска цена по отношение на април.

С по-малко проценти, само че не престават през май да нарастват, пелетите - с 1.9%, облеклото - с 1.2%, цигарите - с 1.1%, услугите в заведенията - с 0.7%, велосипедите и хладилниците - с 0.8%, обувките - с 0.7%, поддръжката и ремонтът на колите - с 0.6%.

Поскъпването на суровините, които са в основата на инфлацията световно, стартира през май 2020 година след шоковия срив от първия месец на пандемията. Възходящият пазар на суровините има цикличност за доста по-дълъг интервал спрямо покачването до момента, разяснява в " Капитал " Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в " Елана трейдинг ".

Дава образец с интервала 1999 година - 2008 година, когато показателят на суровините на Bloomberg е над 200%. Това се дължеше на мощния напредък на търсенето в Китай, до момента в който спадът е разследване на новите технологии в добива (петролната индустрия) и евтиния достъп до капитал. Съгласен съм, че централните банки не могат да " печатат " първични материали, само че те сътвориха изискванията да има повече планове в бранша с ниска изискуема възвръщаемост. Тоест да се добиват повече първични материали на по-ниска цена. И в този момент, когато инфлацията ги прави нерентабилни, цените им вървят нагоре, добавя той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР