За пръв път Франциск обяви намерение за подобна мисия миналия

...
За пръв път Франциск обяви намерение за подобна мисия миналия
Коментари Харесай

Папата възложи на свой кардинал мисия за прекратяване на войната в Украйна

За пръв път Франциск разгласи желание за сходна задача предишния месец на връщане от посещаване в Унгария, само че тогава той направи това завоалирано, без да даде детайлности.

Ватикански дипломатически източник съобщи, че Дзупи ще се опита да се срещне поотделно с украинския президент Володимир Зеленски и съветския президент Владимир Путин, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ватиканът разясни в публично известие, че 67-годишният кардинал ще извърши задача, която е съгласувана с Държавния секретариат (правителството) на Ватикана и която " да способства за понижаване на напрежението към спора в Украйна, с вярата, която в никакъв случай не е напускала Светия отец, че по този начин може да се постави началото на кротичък развой ".

На 30 април, на връщане от посещаване в Унгария, Франциск направи многозначително изявление за присъединяване на Ватикана в задача за преустановяване на войната.

" Има задача, която е в ход, само че към момента не е обществена. Когато стане обществена, ще разкрия (подробности за нея) пред вас ", сподели той пред кореспонденти.

Днес Ватиканът разясни, че към момента се прецизират периоди и други елементи към задачата.

Дзупи произлиза от Общността на свети Егидий, световна католическа организация от Рим, бореща се за мир и правдивост по света. През 1992 година с посредничеството ѝ е подписано съглашение, поставило завършек на гражданската война в Мозамбик, която лишава към половин милион човешки живота и прокужда към четири милиона души от домовете им.

Папа Франциск направи Дзупи кардинал през 2019 година, а предходната година той беше определен да ръководи Италианската епископска конференция (събранието на италианските католически епископи).

Наскоро ватиканският държавен секретар кардинал Пиетро Паролин съобщи, че " в този момент е времето да се поеме самодейността за реализиране на обективен мир в Украйна ".

През 2003 година починалият папа Йоан Павел Втори изпрати свои високопоставени представители във Вашингтон и Багдад при несполучлив опит да предотврати експлоадирането на Войната в Ирак.

Миналата събота Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана, само че след това той като че ли омаловажи опцията за папско ходатайство.

" При цялото ми почитание към Светия отец, ние не се нуждаем от медиатори, нуждаем се от обективен мир. Путин единствено убива. Не се нуждаем от ходатайство сред нас и него ", сподели украинският президент пред италианската телевизия.

В публикувано от Ватикана изказване в деня на визитата му не беше упоменато нищо за сходна задача, а Зеленски разгласи, че е призовал папата да поддържа мирния проект на Киев, който планува възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, евакуиране на съветските войски и преустановяване на бойните дейности.

 

 

 

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР