За повечето работни места се изискват поне основни цифрови умения,

...
За повечето работни места се изискват поне основни цифрови умения,
Коментари Харесай

Свързаността в ЕС се подобрява, но не достигат цифрови умения

За множеството работни места се изискват най-малко съществени цифрови умения, а едвам към една трета (31%) от европейците употребяват интернет с лекост

Налице е нараснало търсене на профилирани умения в региона на цифровите технологии във всички браншове на стопанската система (илюстрация: CCO Public Domain)

Държавите, които са си сложили амбициозни цели в сходство със тактиката на Европейски Съюз за цифровия обединен пазар и са ги съчетали с подобаващи вложения, са постигнали по-добри резултати за релативно къс интервал от време. Това е едно от главните изводи от разбора на тазгодишните данни на показателя за навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото (DESI) , оповестен тази седмица от Европейската комисия.

Най-големите стопански системи на Европейски Съюз обаче не са измежду водачите в региона на цифровите технологии, а това значи, че е нужно да се форсира цифровата промяна, с цел да може Европейски Съюз да резервира своята конкурентоспособност на международно ниво.

„ В момента в Европейски Съюз е налице единодушие по 28 от общо 30 законодателни оферти , с които се откриват 35 нови цифрови права и свободи. Наложително е да се вкарат нови правила за стимулиране на свързаността, стопанската система, учредена на данни, и цифровите публични услуги, както и за подкрепяне на страните членки в построяването на подобаващи и приспособени към актуалния пазар на труда цифрови умения у жителите ”, разяснява заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип, който дава отговор за цифровия обединен пазар.

Свързаността се е подобрила , само че остава незадоволителна по отношение на бързо възходящите потребности. Според индикаторите на DESI, търсенето на високоскоростен и свръхвисокоскоростен широколентов достъп до интернет се е нараснало и упованията са тази наклонност да се резервира през годините, поради възходящата трудност на интернет услугите и потребностите на бизнеса.
още по тематиката
Свръхвисокоростната съгласуваност от най-малко 100 Mbps е налична за 60% от семействата и броят на абонираните за широколентов достъп до интернет нараства. 20% от семействата употребяват свръхвисокоскоростен широколентов достъп, което е четири пъти повече спрямо 2014 година

Най-бързо свръхвисокоскоростният широколентов достъп до интернет се внедрява в Швеция и Португалия, а във Финландия и Италия е реализиран максимален прогрес при разпределянето на радиочестотния набор за 5G.

На над една трета от работещите европейци не им доближават съществени цифрови умения , въпреки за множеството работни места да се изискват най-малко съществени цифрови умения, а едвам 31% употребяват интернет с лекост.

Същевременно е налице нараснало търсене на профилирани умения в региона на цифровите технологии във всички браншове на стопанската система, като през последните 5 години в Европейски Съюз заетостта при експертите в региона на осведомителните и информационните технологии (ИКТ) е повишена с 2 милиона души.  В това отношение показателят показва като водещи Финландия, Швеция, Люксембург и Естония.

83% от европейците употребяват интернет най-малко един път седмично (в съпоставяне с 75% през 2014 г.). От друга страна, към този момент единствено 11% от жителите на Европейски Съюз не са употребявали в никакъв случай интернет (18% през 2014 г.).

Най-много е повишено използването на видео диалози и видео по поръчка, налични по разнообразни способи — през компютри или смарт телефони. За да резервира доверието на потребителите в онлайн средата, на 25 май 2018 година Европейски Съюз вкара нови правила за отбрана на данните.

Предприятията от ден на ден се цифровизират, само че електронната търговия бележи муден растеж. Като цяло водещи в региона са Ирландия, Нидерландия, Белгия и Дания, а Унгария, Румъния, България и Полша би трябвало да наваксат.

Все повече сдружения употребяват услуги в облак (18% по отношение на 11% през 2014 г.) и обществени медии, с цел да работят с клиенти и други заинтригувани страни (21% по отношение на 15% през 2013 г.). Независимо от това през последните няколко години броят на МСП, които продават артикули и услуги онлайн, не е повишен (17%).

За да даде подтик на електронната търговия , Европейски Съюз предложи серия от разнородни ограничения — от по-голяма бистрота на цените за доставка на колетните колета до опростяване на разпоредбите за Данък добавена стойност и цифровите контракти. От 3 декември 2018 година потребителите и сдруженията могат да намират най-хубавите онлайн оферти в целия Европейски Съюз, без да бъдат дискриминирани въз основа на националността си или мястото си на престояване.

При цифровите публични услуги , за които са в действие разпореждания на Европейски Съюз, има наклонност към доближаване на резултатите на обособените страни членки за интервала 2014—2019 година Когато изпращат формуляри до своята обществена администрация, 64% от потребителите на интернет към този момент вършат това онлайн (57% през 2014 г.), което демонстрира, че онлайн процедурите са по-удобни от обичайните бюрократични способи.

През април 2018 година Комисията одобри начинания по отношение на повторната приложимост на информацията в публичния бранш и електронното опазване на здравето, които ще подобрят доста трансграничните публични услуги онлайн в Европейски Съюз. По отношение на цифровите публични услуги, в това число електронното опазване на здравето и електронното ръководство, съгласно показателя Финландия и Естония се открояват като водещи.

Според оповестените индикатори за присъединяване на дамите в региона на цифровите технологии (WID), страните от Европейски Съюз с конкурентоспособна цифрова стопанска система са водещи също и в каузи на дамите, които вземат участие в нея. В това отношение показателят показва като водещи Финландия, Швеция, Люксембург и Дания.

Неравнопоставеността сред половете на ниво Европейски Съюз обаче се резервира при потреблението на интернет, при цифровите умения, както и при профилираните умения в региона на ИКТ и заетостта, където тя е най-сериозна: едвам 17% от експертите в региона на ИКТ са дами и те към момента печелят с 19% по-малко от мъжете. Освен това едвам 34% от дипломираните в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката са дами.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР