За повечето европейци притежаването на електромобил вече е по-икономичната опция(снимка:

...
Коментари Харесай

Проучване: Електромобилите вече са по-изгодни от ДВГ колите


За множеството европейци притежаването на електрически автомобил към този момент е по-икономичната алтернатива
(снимка: CC0 Public Domain)

Притежаването на електромобил стана по-изгодно от автомобил с мотор с вътрешно горене (ДВГ ), твърди ново изследване на разноските за кола в развитите страни.

Рязкото повишаване на разноските за гориво в Съединени американски щати тази пролет подтиква търсенето на електрически автомобили, защото по-високата цена на самото транспортно средство беше обезщетена от по-ниски оперативни разноски. Според изследване на LeasePlan, на което се базира Файненшъл Таймс, в множеството европейски страни също е станало по-изгодно да се ръководи електромобил, в сравнение с бензинов или дизелов.

LeasePlan стига до тези изводи, откакто проучва разноските за употреба на автопарк от 1,9 милиона транспортни средства в 22 европейски страни. Изчисленията са основани на дълготрайност на лизинговия интервал от не повече от четири години със междинен годишен пробег от 30 000 км, като са съпоставени цените за 3000 автомобила от 132 модела.

Според създателите на изследването, разноските за владение на известни фамилни транспортни средства в Европа като Ford Kuga (ICE) и Skoda Enyaq (електрически автомобил) се изравняват в 19 от 22-те страни в района или са по-ниски в интерес на електрическата кола. Само Полша, Италия и Чехия към момента не са удобни страни за прекосяване към електрически автомобил, защото тук потреблението на ДВГ автомобил към момента е по-изгодно.
още по темата
По-малките модели във Англия и Франция демонстрират изгоди от прекосяването към електрическа двигателна сила в размер на няколко десетки до няколко стотин евро на месец. Значителни вариации се следят в разноските за зареждане на електрически транспортни средства в другите страни на Европа.

Авторите на проучването изхождат от модел на потребителско държание, съгласно който 65% от времето електрическата кола се зарежда вкъщи – от електрически контакт, 20% – в работата и единствено 15% на станциите за зареждане, където тази процедура е най-скъпа.

Разходите за зареждане не надвишават 15% в структурата на общите разноски на потребителите на лизингови услуги, избрали електрически транспортни средства, до момента в който при автомобил с дизелов мотор този дял доближава 28%.

Дори като се вземе поради покачването на цените на силата, електрическите транспортни средства в Европа са по-изгодни за употреба спрямо ДВГ колите. Средно разноските за поддръжка на автомобил с всевъзможен вид електрическо задвижване варират на Стария континент от 905 евро на месец в Гърция до 1313 евро на месец в Швейцария.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР