За последните 50 години не е открито вещество, което да

...
За последните 50 години не е открито вещество, което да
Коментари Харесай

Как действат репелентите

За последните 50 години не е намерено вещество, което да отблъсква мухи, комари и кърлежи по-ефективно от така наречен DEET или N,N-диетил-m-толуамид.

Това е и повода множеството репеленти да съдържат точно него в качеството му на интензивно вещество.

DEET отблъсква насекомите в продължение на няколко часа след нанасяне върху кожата, като е по-добре това да става посредством изпръскване, а не втриване, с цел да се понижи проникването му в организма.

Разбира се, има и натуралните репеленти като етерични масла и цитронела или лимонена трева. Проблемът с тях обаче е, че са извънредно нетрайни и би трябвало да бъдат нанасяни на всеки 20-30 минути, защото бързо се изпаряват от кожата и действието им се приключва.

Въпреки че за успеваемостта на DEET в битката с досадниците се знае от дълго време, учените дълго време не успяваха да схванат на какво тъкмо се дължи тя и какво се случва с насекомите, когато се приближат до веществото - дали губят обонянието си, дали получават сигнал за заплаха, или е нещо напълно друго.

През 2011 година откриватели от Института по химична екология Макс Планк и Рокфелеровия университет най-накрая съумяха да надникнат зад завесата.

Обонятелният орган на насекомите са техните антенки и обонятелните нерви, свързани с тях. Невроните пък са покрити с обонятелни рецептори.

Ароматите, които насекомото възприема, са провокирани от свързването сред молекула от " подушваното " вещество и обонятелния рецептор, което пък води до активиране на едни нерви и угнетяване на други.

След поредност от опити, учените разкрили, че DEET обърква усещането на миризмите. Под деяние на веществото, насекомите усещат ароматите, само че не схващат какво значат те и подминават евентуалната си жертва комплицирани и гладни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР